10 de diciembre de 2019
25 de juny de 2009

El trànsit mundial de passatgers cau un 9,3% el maig, sis punts més que l'abril, segons IATA

L'Associació estima que els ingressos de les companyies aèries van caure un 30% el mes passat

MADRID, 25 Juny. (EUROPA PRESS) -

El trànsit mundial de passatgers va tornar a debilitar-se el mes de maig passat, després de caure la demanda un 9,3%, després del descens del 3,1% registrat l'abril, pel que s'ha situat en taxes pròximes a les registrades el març (-11,2%), segons les dades difoses avui per l'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA).

El transport de passatgers en els mercats internacionals "podria haver tocat fons", ja que en els últims dos mesos es va recuperar "lleugerament" front a la caiguda del 7,7% del els cinc primers mesos del 2008.

El factor d'ocupació de les aerolínies de la IATA ha arribat al 71,2% en el mes passat, mentre que en els primers cinc mesos de l'any s'ha situat al 72,1%.

"Podem haver tocat fons, però queda un llarg camí per a la recuperació. La caiguda dels factors d'ocupació de passatgers en 3,3 punts percentuals durant l'any passat tindrà un impacte sobre els ingressos dramàtic", ha subratllat el director general i conseller delegat d'IATA, Giovanni Bisignani.

L'associació ha destacat davant d'aquestes dades que després del descens del 20% dels ingressos dels passatgers internacionals en el primer trimestre de l'any, la caiguda de maig "es va intensificar" fins a arribar a gairebé el 30%.

LA GRIP REBAIXA EL TRÀNSIT UN 1%

Així, segons la IATA, maig ha estat el primer mes complet en què la nova grip va afectar a la demanda de passatgers internacionals, impacte de la qual s'ha situat a prop de l'1%.

Per regions, les companyies europees, que van perdre mercat davant de les companyies de baix cost, van patir un retrocés del 9,4%, mentre que la demanda de les nord-americanes ha caigut un 10,9%.

Les aerolinees d'Àsia-Pacífic van acaparar la major retallada, 14,3%, mentre que les úniques línies que van experimentar un augment han estat les d'Orient Mitjà, trànsit de les quals, mesurat en termes de demanda, ha crescut un 9,5%, gairebé cinc punts més que a l'abril.

Finalment, la IATA ha indicat una "certa millora" en la càrrega aèria internacional, que ha augmentat al voltant d'un 3% respecte a abril, a causa que "els fabricants començaven a restaurar els seus inventaris, però encara no pot anticipar-se una recuperació econòmica".