22 de octubre de 2020
13 de gener de 2010

El turisme estranger cau un 8,7% en 2009, amb "moderat optimisme" per al 2010

Balears, Andalusia i Catalunya han estat les que majors viatges van acaparar

MADRID, 13 Ene. (EUROPA PRESS) -

El nombre de turistes estrangers que van visitar Espanya ha caigut un 8,7% en 2009, fins a 52 milions, descens inferior al previst per al conjunt de l'any, que se situava entorn del 10%, segons ha informat avui el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida.

En roda de premsa per fer balanç de l'exercici, Mesquida ha reconegut que "ha estat un any complicat", marcat per l'entorn de la crisi, que ha afectat a les principals destinacions turístics mundials, entre els quals es troba Espanya.

Mesquida va atribuir part d'aquesta caiguda --cinc milions de turistes respecte a l'any passat, en espera d'les dades definitives-- a l'evolució de les economies a França, Alemanya i El Regne Unit, ja que existeix "una relació directa i evident" entre el creixement econòmic i l'arribada de turistes.

En aquesta línia, ha assenyalat que les dades apunten a una "alentiment" en el ritme de la caiguda, el que afegit a unes expectatives econòmiques millors en aquests països, on es preveu que el PIB creixi un 1,3% aquest any, cap albergar un "moderat optimisme" de de cara al 2010, malgrat les taxes d'atur.

Per aquesta raó, ha subratllat que a pesar la recessió econòmica aquest resultat suposa el cinquè millor any turístic per arribades i el tercer en ingressos per al sector, amb un alt grau de fidelització, un 85% respecte del 83% del 2008.

De fet, ha destacat que Espanya ocupa la segona posició en el rànquing mundial per ingressos per turisme, després de els EUA; el tercer per visitants, després de França i els EUA, seguits de la Xina; i es manté com el primer destí de vacances del món.

En un entorn de crisis, Mesquida ha afirmat que malgrat que "ens han visitat menys turistes, aquests han gastat alguna cosa més" incrementant-se la mitjana mitjà per turista en un 2,1%, malgrat que la despesa total ha arribat als 48.000 milions d'euros, fet que suposa una caiguda anual del 6,8%.

En el que es refereix al turisme nacional, els espanyols van realitzar un total de 174 milions de viatges, un 3,3%, segons les dades avançades per l'Institut d'Estudis Turístics (IET), amb una estada mitjana de 6,7 dies.

El 93% dels desplaçaments es van efectuar dins del país (+2,7%), més de la meitat per oci, mentre que el 7% restant va optar per viatjar a l'exterior, un 12,5% més. Per comunitats, Andalusia, Catalunya i Balears han estat les que majors viatges van acaparar, mentre que Madrid, Catalunya i Andalusia han estat les principals emissores. Per sectors, Mesquida va ressenyar el bon funcionament del turisme rural.

CAU UN 2,1% DE L'OCUPACIÓ

El turisme va utilitzar a 2,25 milions de persones l'any passat, segons l'EPA del tercer trimestre, cosa que representa un 12% del total dels treballadors a Espanya.

Tot i això, el sector va reduir un 2,1% els afiliats a la Seguretat Social en 2009, cosa que representa la supressió d'uns 40.000 llocs de treball, de manera que la taxa d'atur se situa al 12,9%, cinc punts per sota de la mitjana nacional (-17,9%). Indústria ha destacat que un any abans la diferència a penes superava els dos punts.

Davant d'aquesta situació, Mesquida ha assegurat que el Govern ha prioritzat la política turística, amb el "major pressupost de la història", incrementant-lo un 109% l'any passat respecte al 2008 i un 0,13% per al 2010, fins a 799 milions. "En una situació d'importants restriccions no només no van a reduir-se sinó que consoliden el seu increment", ha afirmat.

ÈXIT DEL RENOVE I EL PLA FUTURE.

Entre les principals actuacions, es va referir especialment a la posada en marxa dels plans Renove i del pla FuturE, dotats amb 1.500 milions d'euros, dels quals s'han disposat a prop de 1.400 milions d'euros, amb una inversió induïda pròxima als 2.850 milions d'euros, on el 80% del finançament la va acaparar el sector de l'hostaleria.

Mesquida va recalcar la bona acollida de les dues iniciatives i l'aposta del sector financer pel turístic. Així, ha recordat que el pla FuturE tindrà altres 400 milions d'euros per a aquest any.

A més, ha destacat que el programa Turisme Sènior Europa, experiència pilot que es desenvolupa a Andalusia i Balears, llança de moment un volum de 24.000 visites entre turistes que han recalat ja i les reserves realitzades fins avui, el que es tradueix en 220.000 pernoctacions, gràcies a l'acord tancat amb 32 hotels de quatre estrelles, 11 companyies aèries i 14.000 punts de venda.

Pel que fa a promoció exterior, el pressupost ha augmentat un 13% en 2009 i que la quantitat destinada aquest any s'elevarà un 6,4%. En total, es van arribar a 259 acords amb comunitats autònomes, ens públics i privats, touroperadors i aerolínies, amb un pressupost total de 67,8 milions d'euros, 42,5 milions aportats per Turespaña, 13 milions per comunitats autònomes i administracions locals i els 12,3 milions restants pel sector privat.

Les Oficines de Turisme a l'Exterior (OET) van executar un total de 1.373 activitats de promoció, màrqueting i suport al sector, un 3% més que el 2008. El nombre d'oficines supera les 33, després de l'obertura l'any passat de les oficines de Bombai (Índia) i Cantó (Xina). En aquesta regió xinesa Espanya compte ja amb quatre OETs.

Finalment, es va referir a la posada en marxa de la Xarxa Integral del Coneixement i la Intel·ligència Turística (Intelitur), conjuntament amb el Consell Superior de Cambres (CSC), i al Consell de Ministres monogràfic dedicat al sector que s'ha fet a Palma el juliol i que va comprometre una inversió superior als 1.000 milions d 'euros, amb la implicació de catorze ministeris.

Mesquida ha recordat que entre d'altres actuacions va propiciar la rebaixa de les taxes aeroportuàries, amb un cost per a AENA de 58 milions d'euros, i l'ampliació de 200.000 places més per a l'Imserso fins a un total d'1,2 milions.