15 de agosto de 2020
20 de octubre de 2008

Unes 16.500 dones de Balears s'han sotmès a mamografies en el que portem d'any

PALMA DE MALLORCA, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

Unes 16.500 dones de les Illes Balears s'han sotmès a mamografies entre els mesos de gener i setembre del 2008, dins el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, segons ha informat la Conselleria de Salut i Consum, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Lluita contra aquesta malaltia.

Concretament, des del mes de gener passat, 16.425 dones de Balears de més de 50 anys s'han sotmès a una mamografia en el marc del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, que desenvolupa la Direcció general de Salut Pública. Fet que suposa una taxa de participació durant els tres primers trimestres del 76,35 %, la més alta dels últims anys, ja que la selecció està previst que es realitzi a 21.513 dones fins a finals del 2008.

Cada any es diagnostiquen a Mallorca unes 300 dones amb càncer de mama. En el conjunt de les illes, moren més de 100 dones cada any per aquesta causa. Amb motiu de la celebració, demà, del Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama, la Conselleria de Salut i Consum va recordar la importància del diagnòstic precoç.

Segons l'organisme públic per a la salut, la mamografia ha demostrat la seva utilitat des del punt de vista científic i és una eina terapèutica molt important perquè el diagnòstic precoç augmenta de manera molt significativa la possibilitat de curació als 5 anys.

La prova de la selecció és una mamografia bilateral en doble projecció --crani/cabal i obliqua/mitjana/lateral-- amb doble lectura, independent, per part de dos radiòlegs. La citació és personal a cada dona, mitjançant una carta que es va remetre 10 o 15 dies abans de la data fixada per a l'exploració.