10 de abril de 2020
17 de març de 2008

Veïns de Roques Dolentes lliuren avui davant el Govern una denúncia urbanística per abocaments d'elements contaminants

EIVISSA, 17 de Març (EUROPA PRESS)

Un grup de veïns de Roques Malas va denunciar avui davant de la delegació eivissenca de la Conselleria de Medi Ambient l'abocament de 15.621 metres cúbics de terra amb continguts contaminants en un solar privat. Es tracta del mateix document que alguns residents d'aquest enclavament van elevar dissabte passat davant de l'Ajuntament de Sant Josep i finalitat del qual és exigir una investigació per part de les administracions davant de les suposades il·legalitats detectades pels afectats de promotors, propietaris i empreses transportistes en aquest enclavament pròxim a les platges de Comte.

En declaracions a Europa Press, un dels veïns denunciants, Ricard Marlasca va explicar que aquests abocaments de terra, "quallats de residus perillosos", estan servint, a més, per portar a terme treballs de terraplenament encaminats a aconseguir "una important modificació de l'orografia natural del terreny mitjançant el dipòsit de 2,3 tones de grans quantitats de terra, pedra i materials d'ensorri".

Els elements trobats responen a plaques d'asfalt, escombraries i tot tipus de fems tirats "sense cap tipus de control", tal com van denunciar els veïns mitjançant fotografies.

Per a Marlasca, aquesta acció infringeix els articles 27,3 de la Llei 10/1990, de Disciplina Urbanística de les Illes balears, i 325 del Codi Penal, en el seu capítol III dels delictes contra els recursos naturals i el Medi Ambient. A la denúncia s'especifica que les multes per no respectar les dues normes impliciten penes d'entre sis mesos i quatre anys de presó o multes d'entre 300.000 i 1,2 milions d'euros.

Segons Marlasca, l'única solució viable per obviar l'acció de la Llei seria retirar aquests elements i desclassificar aquesta terra. Els veïns van recordar que aquesta denúncia davant de les administracions competents "és el resultat de tres mesos d'espera sense que s'hagi vist cap resposta davant de les primeres senyals d'alarma detectades", a la qual cosa van agregar que no descarten emprendre accions judicials "si calgués".

Per als afectats, tant Ajuntament com Govern s'estan eximint de responsabilitats "quan deixen fora de les seves noves normes urbanístiques la protecció d'un enclavament pròxim a una zona natural, al·legant que els seus propietaris posseeixen ja una llicència per erigir fins a 140 habitatges". Sobre aquesta qüestió, va apuntar que "els permisos per construir la urbanització com a tal encara no estan concedits" al que va agregar que si el Govern tingués voluntat "podria protegir aquest enclavament". Sobre aquesta qüestió, va criticar que l'executiu està deixant fora de projecció zones de les Pitiüses en benefici d'altres de Mallorca.