25 de enero de 2020
 • Viernes, 24 de Enero
 • 4 de juny de 2008

  Vives es mostra disposta a avançar o endarrerir el començament de les rebaixes si hi ha acord entre el sector del comerç

  Afedeco advoca per avançar-les a l'1 de juliol o mantenir el seu començament en el 8 de juliol i Pimeco aposta per endarrerir-les fins al dia 21

  PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

  La consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, va mostrar avui la seva disposició a avançar o endarrerir el començament de les rebaixes d'estiu, sempre que existeixi un acord entre el sector, ja que, segons va subratllar, el Govern "no té cap interès a fixar uns criteris que perjudiquin als comerciants".

  En declaracions a Europa Press, Vives va subratllar que a la reunió del Consell Assessor de Comerç, que se celebrarà a partir de les 12.30 hores, per acordar el dia de començament de les rebaixes, es decidirà el que sigui "més beneficiós" per al conjunt del sector, si bé va dir que està disposada que es fixin dates diferents per illes, tenint en compte que "tal vegada, a Mallorca, Menorca i Eivissa els comerciants tenen interessos diferents".

  En aquest sentit, va expressar la seva "seguretat" que, finalment, s'aconseguirà un acord entre les patronals Afedeco i Pimeco, els sindicats, els representants dels consumidors i el Govern, que són els que, segons va recordar, participen en el Consell Assessor de Comerç.

  Per la seva banda, el president d'Afedeco, Bartomeu Servera, va anunciar, en declaracions a Europa Press, que en aquesta reunió plantejarà la "conveniència" que les rebaixes d'estiu s'avancin una setmana perquè comencin l'1 de juliol i si això no és possible, mantenir "com a màxim" la data de començament el 8 de juliol, tal com ha passat l'any passat.

  En aquest sentit, va rebutjar la possibilitat d'endarrerir les rebaixes fins a finals de juliol, tal com reclama Pimeco, tenint en compte que, segons va explicar, la temporada de vendes durant el mes de maig ha anat "molt malament", a causa que el temps "no ha ajudat". Així, va assenyalar que si les rebaixes comencessin l 'última setmana de juliol, seria "molt difícil" vendre tots els estocs de roba que no s'han venut durant els mesos d'hivern i primavera.

  D'altra banda, Servera va apostar perquè els comerciants d'Eivissa i Menorca estableixin la data de començament de les rebaixes quan ells entenguin que pot ser més beneficiós, amb independència del dia que comencin a Mallorca, ja que, segons la seva opinió, això és el "raonable i lògic".

  ENDARRERIR EL COMENÇAMENT FINS AL 21 DE JULIOL

  El president de Pimeco, Pere Ferrer, acudirà al Consell Assessor amb la seva proposta que s'endarrereixi la campanya de les rebaixes, amb la finalitat de situar la data de començament entre el 21 i 28 de juliol, després que una enquesta realitzada entre els comerciants de Mallorca revelés que el 80 % prefereix endarrerir-les més enllà de la data habitual, entorn del 7 de juliol.

  Fonts de Pimeco van informar a Europa Press que Ferrer defensarà el retard del començament de les rebaixes al·legant que el mes de maig ha estat bastant dolent pel que fa a vendes, el que ha impedit que els petits comerços no hagin pogut liquidar la major part de gènere de temporada, ja que ha estat un mes molt plujós, el que ha restat clients als establiments.

  L'estudi realitzat per Pimeco, després d'enquestar durant la tercera setmana de maig als comerciants de Mallorca, revela que la primera preferència d'aquests per iniciar la temporada de rebaixes d'estiu quedaria fixada en el 28 de juliol, mentre que la segona se situaria en el 21 de juliol i la tercera en el 14 de juliol.

  Tot i això, el 25 % dels comerços situats a Palma-Centre i en els pobles de l'interior de Mallorca defensen mantenir el començament habitual, que aquest any seria el 8 de juliol, mentre que la meitat es mostra partidari d'avançar les rebaixes una setmana. Per part seva, els comerciants de la resta de Palma i de les zones turístiques descarten l'opció d'avançar-les i gairebé no un 10 % les iniciaria en la data habitual.