24 de agosto de 2019
 • Viernes, 23 de Agosto
 • 17 de agost de 2009

  Al voltant de 10.000 aturats de les Balears podran sol·licitar avui l'ajuda de 420 euros mensuals del Govern

  Es preveu que, els qui presentin avui la sol·licitud, cobraran la primera ajuda entre els dies 10 i 15 de setembre

  PALMA DE MALLORCA, 17 Ago. (EUROPA PRESS) -

  Els al voltant de 10.000 aturats de les illes que es podran acollir al programa temporal de protecció a la desocupació i inserció, que preveu una ajuda econòmica de 420 euros al mes durant un període de mig any, podran presentar les seves sol·licituds a partir d'avui.

  Així ho va anunciar dijous passat la consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, després que la mesura fos aprovada a una reunió extraordinària del Consell de Ministres. Tot i això, Barceló ha reconegut que aquestes ajudes "no resolen tota la problemàtica" actual, ja que, segons va detallar, a les illes existeixen 19.000 persones en atur que no cobren cap prestació. Així, segons va reafirmar la consellera, la mesura evita que aquestes 10.000 persones acabin en aquesta situació.

  Per la seva banda, el director del Servei d'Ocupació de les Balears (SOIB), Marcel·lí Fernández d'Heredia, va posar èmfasi que la mesura està destinada a les persones que, a partir de l'1 d'agost, acabin la seva prestació per desocupació. Alhora, ha indicat que les oficines del SOIB tramitaran les ajudes perquè en un termini de deu dies es posin en contacte amb els interessats i comencin l'itinerari formatiu.

  En aquest mateix sentit s'ha expressat Barceló, qui va voler remarcar que la prestació està lligada a un compromís d'inserció. Per part seva, el director provincial de l'INEM, Antoni Garcies, va garantir que les persones que presentin les sol·licituds durant aquest mes (es podrà fer a partir de dilluns que ve) cobraran la primera ajuda entre els dies 10 i 15 de setembre.

  L'ajuda ha estat aprovada avui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i posseeix una durada de sis mesos, amb la possibilitat que es pugui prorrogar un altre mig any. La seva quantia és del 80 % de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), el que equival als 420 euros.

  REQUISITS I MOTIUS D'EXCLUSIÓ

  Les persones perceptores són els desocupats de menys de 65 anys. Així quedaran exclosos els qui tinguin dret a qualsevol altra prestació com, per exemple, els que hagin esgotat el subsidi de desocupació per a majors de 52 anys, els treballadors fixos discontinus que mantinguin la seva condició i esgotin la prestació per desocupació o subsidi durant els períodes d'inactivitat productiva, els beneficiaris de la renda activa d'inserció.

  Finalment, també queden exclosos els qui esgotin la prestació durant la suspensió de la relació laboral o la reducció de jornada en virtut d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO).

  D'altra banda, els requisits són que la data d'extinció de prestació sigui a partir del dia 1 d'agost del 2009, que el beneficiari tingui una renda inferior al 75 % del Salari Mínim Interprofessional i que formi part d'un itinerari d'inserció.

  La sol·licitud caldrà presentar durant els 60 dies següents a l'esgotament de la prestació en les oficines i punts d'atenció del [SOIB], on, a Balears, treballa un total de 106 orientadors -16 a les Pitiüses, 79 a Mallorca i 11 a Menorca-.

  A més, cal destacar que serà el Servei Públic Estatal d'Ocupació el que reconeixerà o denegarà la prestació i qui la pagui. D'altra banda, aquest remetrà una carta a totes les persones que hagin esgotat les prestacions des del dia 1 d'agost del 2009.

  INICIATIVES DESTINADES A JOVES

  La titular de l'àrea de Treball va revelar que el seu departament està treballant en dos projectes nous que tenen per objectiu que les persones joves sense estudis que ja formen part de l'atur puguin abandonar aquesta situació de desocupació ja que, segons ha assenyalat, és "fonamental" que tinguin una "segona oportunitat".

  El Consell de Ministres extraordinari d'avui va aprovar per Decret Llei l'ajuda de 420 euros, mesura que beneficiarà a uns 340.000 persones a Espanya. Com a novetat, l'executiu s'ha compromès a prorrogar el programa per períodes de sis mesos mentre la taxa d'atur superi el 17%.

  El finançament de la prestació, estimada en 642 milions d'euros, anirà a càrrec dels pressupostos del Servei Públic d'Ocupació Estatal, mentre les Comunitats Autònomes finançaran les accions incloses en els itineraris d'ocupació, en els que hauran d'estar inscrits els beneficiaris.

  MESURA DE "DURADA LIMITADA"

  Segons ha indicat la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, en roda de premsa posterior al Consell, aquesta ajuda suposa "una mesura extraordinària, de durada limitada", ja que està vinculada a les taxes de desocupació.

  Si bé, De la Vega va reiterar que "no és possible fer un càlcul" de quan es tornarà a taxes d'atur inferiors al 17%, ni donar "una data". "Esperem que aquesta tendència (de creixement de l'atur) comenci a baixar", però "avui no seria prudent" dir una data. Dita això, De la Vega es va limitar a indicar que "el Govern està treballant" perquè l'atur "no romangui molt de temps" per sobre del 17%.

  Per la seva banda, el PP, en concret el coordinador d'Economia i Ocupació del partit, Cristóbal Montoro, va mostrar el seu suport a la prestació tot i que ha matisat que "no serà eficaç per solucionar" la crisi, de manera que la va titllar de "nou pegat" de la política econòmica del Govern de Zapatero, a qui va urgir a "crear oportunitats d'ocupació per no haver d'aprovar subsidis".

  En roda de premsa per valorar les mesures aprovades per l'executiu en el Consell de Ministres, Montoro va titllar d'"espectacle" la reunió del Govern, "perquè només vol donar la sensació a la societat que treballa davant dels problemes econòmics".