28 de marzo de 2020
25 de agosto de 2008

El ministre de Cultura es compromet a recolzar el Pla de Modernització dels centres culturals de Balears

PALMA DE MALLORCA, 25 d'agost (EUROPA PRESS)

El ministre de Cultura, César Antonio Molina, es va comprometre avui a recolzar el Pla de modernització dels centres culturals de les Illes que són de titularitat estatal, iniciativa que afectarà a set infraestructures de la Comunitat i que, en el seu major part, es posarà en marxa en 2009 i s'inclouran en els pressupostos generals de l'Estat, amb el propòsit que Balears ocupin un lloc destacat a la xarxa de circuits culturals d'Espanya.

En roda de premsa en el marc de les 'Converses literàries en Formentor' que s'estan desenvolupant fins al pròxim 27 d'agost, Molina va destacar que s'ha aprovat una ajuda de més de 120.000 euros per totes aquelles pel·lícules de Balears que es realitzin en català. Alhora, va remarcar la importància dels "costos de la insularitat" i va indicar que durant el mes de juliol passat es va signar conveni de col·laboració entre el Ministeri que dirigeix i la Comunitat per recolzar la presentació de projectes culturals de les Illes que es presentin a la resta del territori espanyol o els de la resta d'Espanya que es presentin a Balears.

D'altra banda, va aprofitar l'ocasió per desmentir que el Govern no inverteixi en les Illes en matèria cultural i va manifestar que, tot i que ho ha fet, el seu Ministeri "és conscient que cal ampliar aquesta col·laboració". Per aquesta raó, va afirmar que va visitar la Comunitat "per conèixer la seva realitat de primera mà".

Així, va remarcar que les aportacions per part del Govern s'augmentaran en els pròxims mesos i aconseguiran el "nivell necessari perquè no hagi queixa".

En aquesta línia va comentar, tot i això, que per a les moltes convocatòries que té el Govern espanyol cal que siguin les pròpies institucions i associacions les que es presentin. Així, "va animar" a les Illes que tinguin la mateixa concurrència que la resta de llocs del país, tot i que, segons va detallar, no va voler dir que no existeixi "interès" per part dels balears.

Un dels set centres culturals que es veuran beneficiats per aquest suport del Govern espanyol serà el Museu de Mallorca. Sobre aquesta qüestió, la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, va indicar algunes actuacions que es portaran a terme com la renovació de les instal·lacions elèctriques i de seguretat -ja en marxa- o la realització del projecte museogràfic, entre d'altres.

Sobre aquest museu el ministre va indicar que ho visitarà dijous que ve, després del que va manifestar que "m'agradaria" que alguns museus de Balears formessin part de la Xarxa Estatal de Museus.

A més d'aquesta modernització d'infraestructures, Galmés va considerar necessari en els centres culturals de les Illes dotar-los del "personal necessari", alguna cosa que, segons va dir, es farà al llarg dels pròxims tres anys.

Finalment, destacar que la roda de premsa va tenir lloc dins el programa de 'Converses literàries en Formentor', en el municipi mallorquí de Pollença. Amb aquestes jornades es recupera una iniciativa 41 anys després que fossin suspeses les originals 'Converses Poètiques' impulsades l'any 1959 per Camilo José Cela.