29 de febrero de 2020
21 de gener de 2020

El Govern central aprova la pujada del 2% del sou de funcionaris amb efectes retroactius

S'aplicarà en la nòmines de febrer i tindrà un cost de 3.212 milions d'euros

El Govern central aprova la pujada del 2% del sou de funcionaris amb efectes retroactius
EDUARDO PARRA - EUROPA PRESS

MADRID, 21 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Reial decret-llei de mesures urgents pel qual el salari dels empleats públics pujarà un 2% amb efectes retroactius des de l'1 de gener, percentatge que cada administració podrà augmentar en un 0,3% amb els fons addicionals i que a més podria veure's incrementat en fins a un 1% en cas que el PIB del 2019 cresquera un 2,5%.

De moment, allò que s'ha aprovat aquest dimarts és la pujada fixa del 2%. La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que caldrà esperar el mes de maig per a conéixer la dada de PIB del 2019. La previsió del Govern és un 1,8%, amb el que no s'espera cap alça addicional dels salaris per eixe costat.

Fonts del Ministeri han explicat a Europa Press que la pujada s'arreplegarà, amb efectes retroactius, en les nòmines de febrer perquè ja no dona temps a incloure-la en el mes de gener. El cost de l'increment salarial serà de 3.212 milions d'euros, segons el Departament de Carolina Darias.

Darias ha assegurat que la pujada salarial dels empleats públics era un tema "absolutament prioritari per al Govern" i un dels primers compromisos que volia complir el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, una vegada que el Govern estiguera en plenes funcions.

"Som un Govern que compleix amb els compromisos", ha defès la ministra, que ha recordat que aquesta pujada salarial afectarà 2,5 milions d'empleats públics de tots els àmbits de l'administració.

La nova ministra de Política Territorial i Funció Pública ha volgut ressaltar a més la "dedicació, professionalitat i vocació de servici dels empleats públics".

Per la seua banda, la portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que els empleats públics són una "prioritat" perquè són "la base de l'Estat de Benestar i contribueixen amb el seu esforç personal a la defensa i sosteniment dels servicis públics".

La pujada salarial es deriva del II Acord per a la millora de l'ocupació pública subscrita pel Govern de Mariano Rajoy amb els principals sindicats de Funció Pública (CSIF, CC.OO. i UGT) el 2018, i contempla un nivell mínim d'alça del 2,3% per al 2020 (increment del 2% més un 0,3% de fons addicionals).

Addicionalment, es podrà superar aquest 2,3% en funció del comportament del PIB. En concret, si el PIB del 2019 superara el 2,1% s'afegiria per a enguany un 0,2% de pujada salarial; amb un PIB del 2,2% se sumaria un 0,4%; amb el 2,3% un 0,6%, amb el 2,4% un 0,8%, i si el creixement econòmic fora del 2,5% la pujada addicional seria de l'1%.

El 2019 la pujada va ser finalment del 2,5% després de sumar a l'increment fix del 2% un 0,25% de fons addicionals i un altre 0,25% derivat de l'evolució del PIB del 2018.