STEPV veu "motius polítics inconfesables" en les mobilitzacions contra la Llei del Plurilingüisme

Roda de premsa a Alacant de representants de STEPV
EUROPA PRESS
Publicado: viernes, 17 enero 2020 13:58

ALACANT, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del sindicat STEPV-Intersindical Valenciana, Vicent Mauri, ha denunciat aquest divendres que la manifestació prevista per a aquest dissabte a Oriola (Alacant) contra la Llei de Plurilingüisme del Consell i altres concentracions en punts de la Comunitat Valenciana, se sustenta sobre "la fallcia" de la prohibició de la llengua materna en les zones castellanoparlants del territori valenci. Així, ha allegat que no existeixen "motius lingüístics" o "pedaggics", "sinó polítics inconfesables" per a acudir i donar suport a la protesta.

En roda de premsa, Mauri ha recordat que el PP --que recolza les mobilitzacions-- va donar "passos endavant" en matria plurilingüe i ha apuntat al projecte de l'exconseller d'Educació Alejandro Font de Mora que proposava repartir al 33% les assignatures entre valenci, castell i anglés.

"És una contradicció que el PP encapale la manifestació", ha assegurat el representant d'STEPV, que ha assenyalat que la nova llei parla de repartir les assignatures amb un mínim del 25% en valenci i castell i un 15% en anglés i cobrir la resta fins al 100% per mitj d'un acord de centre". Així, ha sostingut que la raó per a acudir a la manifestació és "partidista".

Vicent Mauri també ha recordat que l'últim govern del PP, amb María José Catalá com a responsable d'Educació, va aplicar un decret de plurilingüisme el 2012 que mantenia que en el programa lingüístic en castell almenys una assignatura no lingüística havia d'impartir-se en
valenci, també en la comarca del Baix Segura.

Per a, ha sostingut que l'argumentació per a justificar la manifestació se sustenta en una "fallcia" que parla de la prohibició de l'educació en la llengua materna: "Els centres poden completar fins al cent per cent de les assignatures com consideren; a Gandia pot ser el valenci i a Villena el castell", ha insistit.

Mauri --que ha recalcat que "el castell no va a desaparéixer"-- ha posat en relleu que la llei va ser aprovada per Les Corts Valencianes on resideix "la sobirania popular". "La majoria valenciana ha apostat per aquesta norma", ha asseverat, al mateix temps que ha negat que es produsca la "imposició de res". "La societat parla per mitj dels seus diputats", ha sentenciat.

Des del sindicat, a més, han incidit que la FAPA Gabriel Miró, que impulsa la manifestació, sí va recolzar el projecte de Font de Mora i el repartiment d'assignatures en un 33%, "mentre que ara amb un 25% s'oposa". Sobre aquest tema, Vicent Mauri ha recordat que l'actual regidor del PP d'Oriola recolza la manifestació com a edil, per va recolzar el projecte de Font de Mora com a president de la FAPA Gabriel Miró.

"ÉS IGUAL QUE SIGA EL VALENCI O LA DANA"

"No hi ha motius lingüístics o pedaggics, sinó polítics inconfesables per a manifestar-se dem", ha dit i ha opinat que "és igual que siga el valenci o la DANA, calia manifestar-se contra el Consell del Botnic i el Govern de Pedro Sánchez; qualsevol qüestió per a erosionar el govern".

En eixe sentit, ha lamentat que s'use "els alumnes com a excusa" i ha incidit que "es nega que l'alumnat estudie en valenci" malgrat "els seus drets lingüístics" a conéixer les dos llengües oficials i "se'ls condemna a ser analfabets en una de les dos".

"Volem més valenci, castell, anglés o francés, quantes més llengües millor, per sobretot les dos llengües del País", ha seguit Vicent Mauri.

Per al portaveu d'Intersindical, ha rebutjat que es discrimine una part de l'alumnat i ha reclamat que se li prepare "per a treballar en qualsevol punt" de la Comunitat Valenciana perqu permetr la seua millor "inserció laboral".

Finalment, Mauri ha fet una crida a pares, mares i alumnes a "donar l'esquena" a la manifestació i a treballar per una "escola per a tots" des de la qual "cohesionar de nord a sud".

25 PER CENT

Sobre la divisió en quotes del 25%, l'STEPV ha recordat que prové d'una sentncia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ratificada pel Tribunal Suprem (TS), que fixa eixe percentatge "mínim per a impartir" en castell. Així, han allegat que eixa sentncia i eixe percentatge van ser "aplaudits" pel PP i Ciutadans a Catalunya.

Així mateix, sobre l'excepció per a estudiar valenci en les zones castellanoparlants de la Comunitat Valenciana, l'STEPV ha parlat d'"incongruncia que dura 36 anys", ja que la mesura es va establir amb la Llei d'Ús i Ensenyament del Valenci el 1983. Per al sindicat hauria d'eliminar-se l'excepció perqu a ella s'acullen només el 10% dels alumnes de totes les comarques castellanoparlants.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià