El Suprem anul·la la sentència a Otegi per pertinença a organització terrorista en el 'cas Bateragune'

Actualizado: viernes, 31 julio 2020 15:32

Adopta el criteri del tribunal d'Estrasburg, el qual va determinar que es van vulnerar els seus drets en el juí en l'Audiència Nacional

MADRID, 31 (EUROPA PRESS)

La Sala Segona ha estimat els recursos de revisió interposats per Arnaldo Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto García i Miren Zabaleta Tellería i ha anul·lat la sentència de l'any 2012 que els va condemnar a penes d'entre sis anys i sis anys i mig de presó per un delicte de pertinença a organització terrorista en el 'cas Bateragune' --de reconstrucció de la direcció de la il·legalitzada Batasuna--.

El Suprem segueix així el criteri del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), el qual va determinar que la sentència de l'Audiència Nacional que va condemnar Otegi, Díez Usabiaga, Rodríguez Torres, Jacinto García i Zabaleta va vulnerar l'article 6.1 del Conveni Europeu, ja que entenia el "temor legítim" dels acusats a una falta d'imparcialitat del tribunal.

Estrasburg no va veure "cap evidència" que portara a pensar que en el tribunal hi havia "animadversió personal" cap als acusats, però sí que els "dubtes" d'aquests estaven "justificades". Així, va rebutjar "qualsevol indemnització per als recurrents en concepte de dany moral, considerant suficient la constatació de la declaració de la vulneració del dret sol·licitat".

D'aquesta manera, per als magistrats de la Sala Segona del Suprem, la sentència del TEDH "constitueix títol suficient" per a autoritzar primer la interposició del recurs de revisió i ara per a estimar-ho, a l'empara del que es disposa en l'article 954 de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

Amb aquesta sentència del Suprem, queda anul·lada la pena d'inhabilitació que seguia pesant sobre Arnaldo Otegi, coordinador general d'EH Bildu, i que finalitzava al febrer de l'any que vé.

UN COMENTARI DE LA PRESIDENTA DEL TRIBUNAL

En la seua sentència de novembre de 2018 --que va adquirir fermesa al febrer de 2019--, el TEDH va considerar que el juí de l'Audiència Nacional no va complir amb totes les garanties, en formar part del tribunal la magistrada Ángela Murillo, qui anteriorment, al març del 2010, havia sigut apartada per suposada falta d'imparcialitat en un juí anterior per enaltiment del terrorisme en el qual estava acusat també Arnaldo Otegi.

En aquella vista oral, Murillo va preguntar a Otegi si condemnava ETA i, davant la negativa d'aquest a oferir una resposta, la jutgessa li va dir que ja sabia que no li anava a contestar. El Suprem va apartar la magistrada del cas, que exercia de presidenta del tribunal, en apreciar en ella "prejuí". La vista oral va ser repetida i l'exportaveu de Batasuna va resultar absolt en eixe procediment.

Davant la sentència d'Estrasburg, que l'Advocacia de l'Estat no va recórrer en determinar que no es complien els requisits per a anar davant la Gran Sala, els condemnats per 'Bateragune' van interposar recurs extraordinari de revisió, que va ser admès, contra la sentència del 2012 per la qual Otegi va ser condemnat a sis anys i mig de presó i deu d'inhabilitació.

Quasi un any després de la presentació del recurs de revisió, l'alt tribunal, en coincidència amb la Fiscalia, ha donat ara la raó a Otegi i la resta de condemnats pel 'cas Bateragune', de manera que la sentència de l'Audiència Nacional queda anul·lada.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià