Torna el Festival de l'Horta Turia: filosofia quilòmetre 0 i música alternativa amb Joe Crepúsculo i Mujeres

Festival de l'horta Turia
FESTIVAL DE L'HORTA TURIA
Publicado: jueves, 20 febrero 2020 18:04

VALNCIA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

Joe Crepúsculo i Mujeres són alguns dels noms del cartell de la IV edició del Festival de l'Horta Turia, que se celebrar el prxim 26 d'abril en la Masia de Sant Antoni de la localitat valenciana de Benifaió.

El certamen, que impulsa Cerveses Turia, reunir nou bandes del panorama alternatiu nacional i amplia la seua oferta de "gastronomia local i cultura agrria en un entorn idíllic de l'horta valenciana", han anunciat aquest dijous els responsables de l'esdeveniment.

Joe Crepúsculo, Mujeres, Sen Senra, Axolotes Mexicanos, Califato, Bifannah, Tronco, Capricornio Uno i Lisasinson conformen el 'menú' sonor de nou hores de música ininterrompuda, que s'acompanyaran de xarrades sobre consum responsable, tallers d'artesania i un selecte mercat d'illustració amb la gestora cultural com a comissria i comissria artística Cristina Chumillas.

En aquesta edició el cartell musical augmenta de cinc a nou bandes de l'escena alternativa nacional, amb especial atenció als grups emergents i amb la intenció de cobrir una gran varietat de gneres contemporanis. Així, per l'escenari passaran des del technopop de Joe Crepúsculo i el garage rock festiu de Mujeres, fins a les aromes tropicals de Bifannah; des de les propostes pop directes i divertides d'Axolotes Mexicanos, Tronco i Lisasinson, fins a la més subtil i lluminosa de Capricorn Uno.

La trobada comptar també amb alguns dels projectes musicals "més personals i sorprenents" del moment, com l'encreuament de música urbana i R'n'B que proposa Sen Senra o les noves aproximacions electrniques al folklore andalús que representen Califato.

Amb l'objectiu de donar a conéixer cada vegada millor els valors i la riquesa gastronmica de l'horta, aquesta edició incorporar novetats. En el mercat d'agricultors, els productors no només vendran de forma directa els productes de la seua collita, sinó que també oferiran al públic propostes llistes per a menjar, elaborades amb les seues prpies fruites i hortalisses.

FILOSOFIA QUILMETRE 0

D'aquesta manera, es pretén fomentar la filosofia de consum quilmetre 0 entre les joves generacions. Així mateix, enguany es donar el 20% de l'import de cada entrada a dos projectes valencians de recuperació de l'horta: Crcol Coop -una nova marca d'arrs valenci, de producció sostenible i amb valors socials- i Tasta'l d'ací -una plataforma web que posa en valor la memria gastronmica valenciana mitjanant la divulgació de receptes antigues i informació sobre productes autctons poc coneguts pel públic-.

El festival se celebrar en la mateixa localització que l'any passat, la Masia de Sant Antoni de Benifaió; un ampli espai de 42.000 m2, envoltat de camps de tarongers i caquis i situat a només vint minuts de Valncia. Atents a la necessitat de preservar l'entorn i al compromís global amb la reducció de l'ús del plstic, a partir d'aquesta edició s'utilitzaran també gots, biodegradables, produts amb materials 100% vegetals, com ja es venia fent amb els plats i coberts en anteriors edicions. A més, el recinte comptar un any més amb punts de reciclatge per a paper /cartó; plstic i restes orgniques.

Per a fomentar l'ús del transport públic, enguany es dissenyar un nou recorregut entre l'estació de trens de Benifaió i els voltants del festival que facilitar l'accés a peu dels assistents. Addicionalment, s'habilitar un servici de tren extra per a tornar a Valncia després del tancament del festival. Aquest tren eixir de Benifaió amb direcció a Valncia.

El mercat d'agricultors donar un salt qualitatiu en aquesta edició en transformar-se en un rea gastronmica on els propis productors oferiran receptes elaborades per ells mateixos amb ingredients de la seua collita, tots ells amb traabilitat garantida.

Parallelament, l'oferta del festival es completa amb un ampli programa d'activitats. Hi haur un mercat d'art i disseny local amb Cristina Chumillas com a comissria. Com en anteriors edicions, també es desenvoluparan tallers d'artesania. Un d'ells estar centrat en la cermica -un xit any rere any, amb totes les places cobertes en qüestió d'hores- i estar condut per Cuit. També es dur a terme un tast d'olis a crrec de Sentit, una iniciativa local que pretén donar a conéixer la cultura al voltant de l'"or líquid".

Un dels plats forts d'enguany ser sens dubte les 'Converses de l'horta', una srie de trobades divulgatives entorn de la gastronomia i el medi ambient. Mikel López Iturriaga, director del portal gastronmic El Comidista, parlar de 'Cuinar en verd' en una conversa dirigida per un periodista especialitzat en gastronomia.

Desmuntaran els mites per a perdre la por a les verdures i ens aportaran ferramentes per a traure'ls el mxim profit en la cuina. Per la seua banda, la popular bloguera Marta Martínez (Mi dieta vegana) impartir la xarrada Local i vegetal, alimentació per al dia a dia, en la qual compartir amb el públic com aquest tipus d'alimentació pot ser un motor per a l'agricultura autctona i ens explicar el seu mtode per a alimentar-se de forma saludable, sostenible i econmica, utilitzant únicament opcions vegetals.

L'última de les converses amb el públic portar per títol Zero Waste: Deu passos per a salvar el planeta i ser a crrec de Mariana Matija, referent en la difusió de consells prctics de sostenibilitat a través de les xarxes socials.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià