Un 20 % dels celíacs es detecta després dels 60 anys

Actualizado: martes, 27 mayo 2008 20:42

PALMA DE MALLORCA, 27 de maig (EUROPA PRESS)

Un vint % dels casos de malalties celíaques es detecta després dels 60 anys d'edat, fet que contradiu la creença generalitzada que són els nens els més afectats per la malaltia, que avui celebra el seu Dia Nacional. Els celíacs són les persones que pateixen una intolerància permanent al gluten, fracció proteica que es troba en alguns cereals.

Així ho va expressar en declaracions a Europa Press Carmen Garrido, especialista en Aparell Digestiu de l'hospital palmesà Son Dureta, qui va manifestar que, tot i no ser una malaltia hereditària, "sí que hi ha una certa predisposició familiar". En concret, els familiars de primer grau tenen "entre un 10 i un 15 % de risc" de patir la malaltia.

Tot i que s'estima que les Illes existeixen uns 10.000 celíacs, la doctora va destacar que molts d'ells no estan diagnosticats ja que és una malaltia que pot presentar-se de "forma molt asimptomàtica". Per aquesta raó i amb l'objectiu d'augmentar el diagnòstic, Garrido va explicar que s'ha creat un grup format per especialistes de les Balears.

Aquest ha elaborat una estratègia de detenció precoç de la malaltia per explicar-los als metges d'atenció primària en quins grups de risc han de buscar celíacs. Així doncs, els col·lectius més afectats són els familiars, les persones amb malalties autoimmunes i amb malalties associades (com les que tenen síndrome de Down).

Serà a aquests grups amb "més possibilitats" als quals se'ls hauria de fer una anàlisi de sang -per comprovar si posseeixen la malaltia- o biòpsies intestinals, en el cas que els primers no siguin concloents.

Garrido també es va referir a alguns dilemes en la vida diària dels celíacs com el preu elevat dels aliments que han de menjar o els problemes que es poden donar en alguns col·legis o restaurants a l'hora de seguir la dieta. Per a l'especialista això són "rutines habituals" però que "poden condicionar" la vida d' aquestes persones. Per aquesta raó, es va mostrar satisfeta davant de la iniciativa destacada ahir pel Govern de treballar en la creació de productes balears sense gluten.

L'especialista va destacar una possible solució per sufragar el cost anual de 1.500 euros que pateix una persona celíaca en comparació d'una que no posseeix la malaltia que és la mesura portada a terme en altres països on les institucions recolzen econòmicament als malalts per comprar els aliments.

Sobre els treballs del Ministeri de Sanitat pel que fa a l'etiquetatge dels productes perquè especifiquin correctament quins productes porten o no gluten -un producte es considera que no porta gluten quan no sobrepassa la quantitat de 20 parts per un milió- la doctora va afirmar que es tracta del "primer pas".

Retirar el gluten de la dieta dels malalts suposa, segons Garrido, "una adaptació" que deuen "assumir" els celíacs. En aquest sentit són sobretot els joves als qui "els costa més" renunciar a la seva dieta habitual. Actualment, l'únic tractament que existeix per als malalts és no menjar aliments amb aquesta fracció proteica, així i tot, actualment "estan en estudi" per trobar algun medicament que els permeti ingerir aliments amb gluten, va concloure l'especialista de Son Dureta.