Afedeco afirma que les administracions actuen amb "absoluta passivitat, permissivitat i complaença" davant la crisi

Actualizado: viernes, 15 mayo 2009 16:24

PALMA DE MALLORCA, 15 May. (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Federacions de Comerç (Afedeco) considera que les administracions estatal, autonòmica i locals estan actuant amb "absoluta passivitat, permissivitat i complaença" davant l'actual conjuntura econòmica, a l'hora d'identificar i diagnosticar els problemes i les seves causes, i, "més encara", a l'hora de plantejar les seves possibles solucions.

Així ho ha manifestat la patronal a la presentació celebrada avui en la seva seu de la 'Comissió d'Anàlisis i Seguiment' de la crisi, que ha arribat a aquestes i altres conclusions en relació amb la situació actual, i que ve a fer la "tasca crítica" que, segons l'opinió de l'entitat, no realitzen els agents socials "que haurien de plantejar davant de l'Administració la seva preocupació", assenyala Afedeco.

De fet, "sembla com si s'acceptés de manera generalitzada la crisi com alguna cosa que està aquí, sense que es realitzi res o poc per combatre-la" i, a més, "sense que es realitzi cap tipus de denuncia; amb la qual cosa, s'ofereix la "sensació que els agents socials estan en una línia de connivència amb els poders públics", ha precisat la Comissió en el que va constituir la seva primera anàlisi.

També considera Afedeco que "gairebé es podria afirmar" que s'estan concedint crèdits només a les empreses "que poden demostrar que realment no els necessiten", referint-se a l'enduriment de les condicions per accedir al finançament. De manera que la Comissió es va preguntar que "què hi ha realment darrera de les campanyes de màrqueting i publicitat sobre els crèdits ISBA, crèdits ICO?, es concedeixen realment? Serveixen d'alguna cosa?".

Un altre aspecte que s'ha plantejat el nou òrgan de la patronal és que l'Administració pública "segueix incrementant els costos de la pressió fiscal, amb total desconsideració a la situació de crisis". I, especialment, amb l'increment de la pressió "directa i indirecta" en qüestions com el cost dels aparcaments subterranis --que van arribar a la quota d'1,70 euros/hora--, el cànon de l'aigua, la taxa d'incineració, la taxa d'escombraries i les contribucions, entre d'altres.

En canvi, l'Administració segueix "endarrerint pagaments als seus proveïdors més temps del que toca" i, tot això, enmig de l'aplicació del Pla E --amb 700 obres només a Palma al llarg d'aquest any--, que Afedeco ha considerat ocupació obtingut a un "alt preu", perquè ha suposat la inversió de 8.000 milions d'euros. El que sumat a les altes quantitats destinades per als subsidis socials, li plantegen la pregunta "potser els fons de l'Estat són il·limitats?".

Paral·lelament, es va preguntar si no "seria més lògic" establir polítiques per vendre els habitatges desocupades abans de plantejar-se construir 5.000 HPO a Balears. Així com què succeirà una vegada acabi la temporada turística alta, quan la Comissió de Seguiment preveu un problema social, ja que se superaran els 110.000 aturats a les illes. A la qual cosa encara cap agregar l'adversa situació dels autònoms.