AMP.- Cort admet que l'ordenança contra el botellot no prohibirà aquesta pràctica, però es "conscienciarà als joves"

Actualizado: lunes, 5 julio 2010 20:25

PALMA DE MALLORCA, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

La tinent d'alcaldessa i regidora de Relacions Institucionals, Turisme, Comerç i Consum de Palma, Joana Maria Borràs, ha admès aquest dilluns que la futura ordenança municipal contra el botellot no prohibirà aquesta pràctica de manera "dràstica", tal com s'ha fet a d'altres ciutats, sinó que es tractarà de "conscienciar als joves" perquè no beguin al carrer recuperant un espai "emblemàtic" com el Passeig Marítim per als turistes i els residents.

Després de presentar les dades de l'estudi de mercat turístic de la Platja de Palma, Borràs ha recordat que en ciutats com Barcelona és "impossible fer botellot" i, en aquesta línia, ha apuntat que "pot ser que l'ordenança que s'aprovi a Palma no pugui estar a aquest nivell, però es podran donar passos en aquesta direcció".

Concretament, l'ordenança del civisme, que va entrar en vigor a la capital catalana el gener del 2006, estableix que el consum de begudes alcohòliques està prohibit quan "pugui causar molèsties a les persones que utilitzen l'espai públic i als veïns" o bé quan "es faci en envasos de vidre o de llauna", sancionat amb fins a 1.500 euros.

Després de reconèixer que desconeix quan podrà ser aprovada l'ordenança municipal, la regidora ha assenyalat que l'objectiu del consistori és "recuperar el Passeig Marítim de Palma eradicant els actes incívics", si bé ha considerat que les mesures "repressives", com enviar a la Policia Local per dissoldre la concentració de joves que practiquin el botellot "no són les més idònies".

En aquest sentit, ha estimat que els joves "també tenen coses a dir" durant l'elaboració de l'esmentada ordenança, dirigida per la regidora de Drets Cívics, Cristina Ferrer, qui està intentant consensuar aquesta normativa "amb tots els partits, sectors empresarials i associacions turístiques i veïnals".

Tot i això, Borràs ha apuntat que és "molt difícil" aconseguir un consens entorn al botellot, si bé ha indicat que el consistori continua amb el seu objectiu de posar en marxa un pla d'acció de manera "immediata" que posi solució a un problema que "no és fàcil de resoldre".

"S'està treballant ara més que mai", ha declarat la regidora el mateix dia en el qual un total de 14 associacions diferents de comerciants, hotelers i veïns afectats pel fenomen del botellot es manifestaran el pròxim 19 de juliol a les 19.00 hores per exigir una "solució definitiva" a aquest tema, acte de protesta que repetiran cada dilluns, fins que l'Ajuntament aprovi l'ordenança que ja ha presentat i que preveu la creació de zones d'especial protecció.

La regidora ha recordat que el botellot "no és un fenomen d'avui, sinó de fa molts anys" i, en aquesta línia, ha lamentat que els problemes de seguretat que genera al passeig Marítim, on es concentren milers de joves tots els caps de setmana provoca que els turistes i els residents "no puguin gaudir de la tranquil·litat i el luxe de passejar per aquesta zona de Palma".

"MOLTS ANYS SENSE ACTUAR CONTRA EL BOTELLOT"

Així, ha criticat que durant molts anys, "no s'ha actuat" en contra d'aquest fenomen, de manera que quan el PSIB "ha decidit fer alguna cosa valent, de sobte, resulta que tots els partits ho haguessin fet millor que els que governen i volen portar a terme un projecte per acabar amb aquest problema".

Borràs ha subratllat que el pla d'acció contra el botellot serà una iniciativa pionera a Palma, de la mateixa manera que ho és "la possibilitat que els establiments instal·lin terrasses en espais públics, com La Rambla", que, segons ha recordat, ha estat una iniciativa del seu departament, que va costar dos anys i mig posar-la en marxa.