AMPL.- El Govern anuncia una altra ronda de contactes sobre finançament amb totes les CA abans del 15 de juliol

Actualizado: jueves, 25 junio 2009 16:35

Chaves expressa la "decidida voluntat" de l'executiu de complir els Estatuts d'Autonomia i aposta per més col·laboració Estat-CA

MADRID, 25 Juny. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, va avançar avui que en els "pròxims dies" el Govern farà una "nova ronda de consultes" amb totes les Comunitats i Ciutats Autònomes abans de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que té previst convocar-se abans del 15 de juliol. Fonts del Ministeri van precisar a Europa Press que l'encarregada de portar aquesta ronda serà la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado.

Durant la seva intervenció a la Comissió General de Comunitats Autònomes que aquest matí s'ha reunit al senat, ha explicat que Govern i autonomies treballen sobre una proposta de reforma del sistema de finançament que busca el "consens" i ha recordat que aquesta es va elaborar després d'un intens procés negociador que va culminar amb una ronda de reunions que el president José Luis Rodríguez Zapatero va mantenir amb els presidents de les CA fa uns mesos.

Ha plantejat, alhora, que aconseguir ara l'acord no és "responsabilitat exclusiva" del Govern, sinó que cal la "voluntat i l'esforç de totes les parts". Segons la seva opinió, si aquesta voluntat existeix l'acord "serà més fàcil", va puntualitzar que si no existeix aquesta voluntat "l'acord serà senzillament impossible", i ha subratllat que "cal saber entendre la reforma del finançament també com una contribució al combat contra la crisi econòmica".

Chaves va constatar les "deficiències" del sistema vigent i ha remarcat els elements clau de la proposta del Govern: suficiència global, garantia de finançament dels serveis públics essencials, població com criteri principal però ponderat, que cap CA perdi amb el nou model, que hi hagi ajust anual, i que s'incrementi l'autonomia i coresponsabilitat fiscal de les Comunitats.

RÈGIM LOCAL

En el que té a veure amb les entitats locals, va anunciar que va a iniciar d'"immediat" una ronda de contactes, un "ampli diàleg", amb els Ajuntaments -en particular amb la FEMP-, amb tots els actors implicats i amb totes les forces polítiques per arribar al "màxim consens per a una nova regulació bàsica del Règim Local".

Sobre aquesta qüestió, ha plantejat que les línies fonamentals de la nova llei han de ser "més participació, major transparència i major definició de les competències locals". A més, ha destacat que la residència en un municipi de més gran o menor població no pot ser un obstacle perquè tots els ciutadans gaudeixin d'un "nucli essencial de serveis públics".

Ha reconegut el "paper transcendental" de les entitats locals en l'articulació territorial i contra la crisi, i ha recordat que el maig del 2008 es va crear una comissió política bilateral entre Administració General de l'Estat (AGE) i la FEMP per a la reforma del finançament local, "una de les grans assignatures pendents de la democràcia".

En aquesta línia, va presentar les últimes dades d'execució del Fons Estatal d'Inversió Local, i ha apuntat que en l'actual fase d'adjudicació s'han transferit 4.806 milions d'euros que corresponen a 27.701 projectes, amb 384.000 persones ocupades. Sobre el nou fons d'inversió, l'execució començarà el pròxim 1 de gener, va avançar que el decret estarà llest a l'octubre.

Alhora, va estimar com una "excel·lent oportunitat de modernització del Govern local" el procés de transposició a l'ordenament espanyol de la Directiva de Serveis del Mercat Interior, i va anunciar la pròxima firma amb la FEMP d'un conveni de col·laboració.

CONSELL DE LLENGÜES

Chaves ha informat també dels acords de l'última reunió del Consell de Llengües, amb l'objectiu d'adoptar les mesures necessàries per aprofundir a l'ús de les diferents llengües cooficials en l'AGE. Es va comprometre a "impulsar i ampliar" l'oferta formativa del personal de l'AGE, arribar a la plena accessibilitat en llengües cooficials als webs estatals, culminar la traducció de tots els impresos oficials i impulsar un conveni entre el BOE i El País Basc semblant als existents amb altres CA. Ha afegit que abans de sis mesos el Govern portarà al Congrés un pla de "prioritats i calendari per a cadascun d'aquests objectius".

D'altra banda, va apostar per aprofundir en els mecanismes de coordinació i cooperació, tant de les CA dintre seu com d'aquestes amb l'AGE. Ha destacat l'"èxit" del procés de descentralització espanyol, si bé ha admès també "defectes i disfuncions a corregir" per reforçar la col·laboració entre territoris.

Ha destacat el paper de la Conferència de Presidents com a instrument de cooperació i va reiterar la intenció del Govern de convocar-la pel que fa es presenti el Projecte de Llei d'Economia Sostenible. Ha subratllat, a més, que s'han activat els contactes amb les CA per a l'elaboració d'un projecte de Reglament per al seu funcionament.

Ha valorat la importància de les conferències sectorials, els convenis de col·laboració i les comissions bilaterals, i va avançar la implantació des del seu Ministeri d'un "nou i més complet sistema de seguiment i avaluació dels convenis de col·laboració per aconseguir la seva màxima eficàcia".

REFORMES ESTATUTÀRIES

Chaves va qualificar d'"èxit" el procés de reformes estatutàries ja que "aborden una millora de l'articulació territorial, l'ampliació de l'autogovern i l'actualització de competències en benefici dels ciutadans". Per això va reafirmar la "decidida voluntat" de l'executiu per complir amb allò disposat en els Estatuts autonòmics.

També va recalcar la progressiva reducció de la conflictivitat entre Estat i CA, i va apostar per desenvolupar esforços específics per arribar a solucions "extraprocessals" respecte a la conflictivitat pendent.

Amb vista al ple de la CARCE del pròxim 2 de juliol, va avançar que proposarà l'obertura d'un procés de treball i reflexió per establir les bases per a la "plena participació" autonòmica a la UE, així com mecanismes de participació de les CA en les activitats de la presidència espanyola del primer semestre del 2010.

PORTAVEUS PARLAMENTARIS

Després del ministre van comparèixer els grups parlamentaris. El portaveu del PP a la Comissió, Manuel Blasco, va censurar que el Govern se'n vagi una altra vegada "de ronda", referint-se als nous contactes anunciats amb les CA, sense acabar de tancar la negociació. Ha afegit que "poc importa" el que opinin els representants autonòmics o el mateix Chaves perquè "tot està supeditat a l'opinió permanentment canviant del president del Govern".

Per part de CiU, Joan María Roig ha destacat el compromís de Chaves de complir les lleis --"com no podia ser d'una altra manera"--, perquè és el que espera el seu grup respecte a l'Estatut català. Ha assenyalat que el sistema actual de finançament és "injust i insuficient" i, en el cas català, ha denunciat que per a la reforma "s'han incomplert tots els terminis" marcats en aquesta llei que, va recalcar, deu complir-se. Va acceptar que es negociï amb tots, però ha insistit que s'apliqui l'Estatut en els seus termes.

El senador del BNG, Xosé Manuel Pérez Bouza, va preguntar a Chaves per assumptes gallecs, com la possibilitat de crear d'una policia autonòmica, i també es va referir al capítol de finançament. Va repassar les variables que la seva Comunitat demana que s'atenguin, com la dispersió o la llengua pròpia, i va exigir una reforma perquè les Comunitats necessiten recursos nous.

Els tres portaveus van expressar també la seva preocupació per la situació dels ajuntaments del país i perquè el seu finançament no es reformi al costat de l'autonòmica, quan el 30 % dels serveis que presten no els correspon prestar-los.