Antich anuncia la possible creació de xarxes de Consells Econòmics Socials de l'Eurorregió

Actualizado: jueves, 25 septiembre 2008 21:17

PALMA DE MALLORCA, 25 de setembre (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, va revelar avui que es "estudiarà la possible creació" de xarxes de Consells Econòmics Socials de l'Eurorregió perquè, més endavant, "puguin convertir-se en un Consell Eurorregional".

Així ho va explicar Antich durant l'acte de presentació de les II Jornades sobre l'Eurorregió Pirineus-Mediterrània que s'estan desenvolupant en el Caixa Fòrum de Palma, qui, a més, va detallar que les conferències tractaran diversos aspectes com la sostenibilitat i medi ambient, innovació i la realitat jurídica de l'Eurorregió.

Segons el president de l'executiu autonòmic, l'Euroregió constitueix l'"aposta més ferm" per part del Govern en política europea i va remarcar que es tracta d'"una finestra" per reforçar la visibilitat de la Comunitat a Europa, així com per "dissenyar per nosaltres mateixos el futur que volem".

Antich va manifestar el seu compromís per convertir a l'Eurorregió en un "instrument" de la societat civil i va indicar que les jornades busquen aprofundir en les propostes presentades per aquesta.

Finalment, va subratllar que, tal com apunta el lema del projecte europeu, desitja un "futur compartit" no només amb els socis regionals, sinó també "amb la societat balear en el seu conjunt". En aquest sentit, va recordar que la presidència que ostenta en l'Euroregió és "compartida per tot l'entramat de la societat civil i institucional de les Balears".

Després de la inauguració de les jornades per part del president de l'executiu balear es van iniciar les conferències. Així, avui s'estan desenvolupant 'La gobernança de l'Eurorregió: el paper dels agents econòmics i socials. La cooperació franco-espanyola' i 'La realitat jurídica i social de l'Euroregió: les agrupacions de cooperació transfronterera'.

L'Eurorregió Pirineus Mediterrània és una iniciativa conjunta dels Governs d'Aragó, Catalunya, Balears, així com dels consells regionals de Llenguadoc-Roussillon i Midi-Pyrénées, que van signar la Declaració constitutiva de l'Euroregió en octubre del 2004.

El projecte va ser engendrat com una coordinació política entre les cinc regions sòcies, en què van evitar mecanismes rígids mantenint la capacitat de donar suport a projectes proposats pels actors socials, institucionals i econòmics. L'Eurorregió pretén avançar en l'articulació d'un espai orientat al desenvolupament sostenible i respectuós amb el mitjà.