Balears és la segona comunitat que rep menys inversions i subvencions estatals en cultura

Actualizado: lunes, 23 junio 2008 20:59

PALMA DE MALLORCA, 23 de juny (EUROPA PRESS)

Balears va ser la segona Comunitat Autònoma -únicament per darrere de Navarra- que menys subvencions i inversions estatals va rebre en matèria de cultura, amb 7,727,88 milions d'euros durant els exercicis 2004-2006, xifra que representa un 0,56 % de les inversions destinades a la resta de Comunitats i 7,71 euros per habitant de les Illes.

Així ho va detallar el senador autonòmic, Pere Sampol, qui demà intervindrà a la Comissió de Cultura del Senat en la qual demanarà al ministre de l'àrea, César Antonio Molina, que les inversions es multipliquin per quatre, ja que "com a mínim", el percentatge d'inversió que hauria de rebre Balears hauria de ser igual al de població (que és del 2,3 % del total de la població de l'Estat).

Sampol va criticar el "doble espoliació" que pateixen les Balears tant en "matèria fiscal", com en "matèria cultural". Alhora, els representants del Bloc van instar al ministre a acompanyar les lleis que ha anunciat, com la Llei de Patrimoni Subaquàtic, amb un finançament adequat i van fer una crida per "combatre la idea centralista de concentrar tota la inversió pública de l'Estat a la capital, discriminant la resta de territoris".

La consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró, va reclamar l'esforç inversor de l'Estat per portar a terme les actuacions necessàries en matèria de cultura i patrimoni, com per exemple elaborar la carta de patrimoni arqueològic subaquàtic, rehabilitar poblats talaiòtics, rehabilitar i mantenir les torres costaneres de les illes o millorar les condicions dels museus.

Les competències en matèria de cultura i patrimoni estan transferides a les Comunitats Autònomes -en el cas de les Balears, les exerceixen els Consells Insulars- fins i tot quan l'Estat es reserva la titularitat de diferents museus, com el de Mallorca o el de Menorca, i determinats elements patrimonials, com els poblats talaiòtics dels Païsses, d'Artà. Els representants del Bloc van considerar que l'Administració hauria d'assumir inversions, ja que "les tenen absolutament descuidades".

Finalment, Sampol va apuntar que en un moment en què es fa patent la necessitat de replantejar un sector econòmic clau per a les Illes com és el turístic, diversificant les ofertes i explotant els valors dels elements culturals i patrimonials, "aquest abandonament del patrimoni de les nostres illes per part de l'Administració central hauria de preocupar als alts representants de l'Estat en matèria turística".