El CGPJ crearà un jutjat de reforç dels jutjats mercantils 1 i 2 de Palma per la seva "excessiva" càrrega de treball

Actualizado: viernes, 7 noviembre 2008 19:58

Els vocals territorials del CGPJ a les illes atribueixen el col·lapse de tràmits a l'actual crisi econòmica


PALMA DE MALLORCA, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estudia crear un jutjat bis que permeti reforçar l'activitat que porten a terme els jutjats del mercantil 1 i 2 de Palma, a causa de l'"excessiva" càrrega de treball que pateixen a causa de l'actual crisi econòmica que travessen les illes. Es tracta d'una iniciativa prevista dins el Pla de Modernització que aprovarà el CGPJ previsiblement dimecres que ve.

Així ho ha anunciat avui el vocal territorial de Balears del CGPJ, Carles Cruz, qui va explicar que en el marc d'aquest Pla s'inclou un apartat dedicat exclusivament a mesures que s'impulsaran a curt i mitjà termini amb l'objectiu de reforçar els jutjats mercantils d'Espanya, entre els quals s'hi troben l'1 i el 2 de Palma.

Precisament en aquest sentit es va pronunciar dimecres passat el president del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB), Antonio Terrasa, qui va especificar que la crisi econòmica ha provocat un col·lapse dels Jutjats del Mercantil, en triplicar-se en un any els concursos de creditors registrats. Així, mentre que el 2007 es van tramitar 66 expedients, en el que portem del 2008 aquest xifra s'eleva als 189.

Alhora, va assenyalar que una altra de les mesures que preveu aprovar-se dimecres que ve és l'aportació d'un equip de reforç al jutjat del mercantil número 1, integrat per un jutge, un secretari i dos funcionaris, degut a la quantitat d'assumptes que deuen tramitar-se arran de l'actual situació econòmica, la qual cosa "acredita el necessitat d'actuar i impulsar mesures preventives de de cara a 2009", segons el vocal territorial.

També va apuntar que fa poc es va aprovar en sessió plenària l'aportació d'una plaça més de magistrat suprem en el TSJB, així com dues places de jutge substitut per als jutjats mixtos de Manacor i Inca. D'altra banda, va assenyalar que l'entrada en funcionament de dos nous jutjats civils a Balears permetrà ajudar a contenir l'excés de càrrega d'aquest tipus de jutjats.

Pel que fa a assumptes pendents de la justícia a les illes, va fer al·lusió a la situació que viuen les seccions penals de l'Audiència Provincial amb motiu de l'augment de casos i de la complexitat d'aquests, la qual cosa requereix l'estudi de mesures "el més adequades possible", de la mateixa manera que en el cas de les executòries penals. Tot i això, en aquest sentit va declinar aprofundir i avançar cap aspecte, tot i que "tenim present la situació".

TRANSFERÈNCIA DE JUSTÍCIA

Cruz, que va comparèixer davant els mitjans de comunicació al costat del també vocal territorial Antonio Montserrat després de la trobada que van mantenir aquest matí amb membres de la Sala de Govern del TSJB i amb magistrats de l'Audiència Provincial, es va referir alhora a la "complexitat" pel que fa a les infraestructures de les illes, ja que "sempre hi ha un problema pressupostari" i ara mateix les administracions balear i estatal passen per un moment "delicat" com és la transferència de les competències de justícia a Balears.

"Esperem que les negociacions concloguin amb el més gran dels èxits", va emfatitzar Creu, ressaltant finalment que l'arxipèlag és la Comunitat on la taxa de litigis és més alta que la mitjana nacional, tot i que també on l'índex de resposta també és més gran. "Balears treballa més i millor", va comentar sobre aquesta qüestió.

Per la seva banda, Montserrat va subratllar que en el CGPJ comença una nova etapa "amb esperit de consens en benefici de l'administració de justícia", i va puntualitzar que la visita realitzada avui -en què també es van entrevistar amb el president del TSJB, Antonio Terrasa, el de l'Audiència Provincial de Palma, Carlos Gómez, i el jutge degà de la capital balear, Francisco Martínez- ha servit per abordar altres assumptes com la "prioritat" relativa a la informatització, la coordinació informàtica i la implantació definitiva de l'oficina judicial.

SITUACIÓ DE BARTOMEU VICENS

Finalment, Montserrat va fer referència a la situació processal de l'exdiputat d'UM, Bartomeu Vicens, principal imputat en el cas Son Oms, al·ludint al principi d'independència judicial, tot i que va considerar que li resulta "desagradable" que Balears surti en els mitjans de comunicació amb qüestions que "no afavoreixen massa la seva imatge", en relació als casos de corrupció, pel que va confiar que aquesta situació "finalitzi com més aviat millor".