Concapa Balears donarà suport al manifest a favor de la lliure elecció de llengua si defensa un bilingüisme "real"

Actualizado: lunes, 21 abril 2008 21:33

PALMA DE MALLORCA, 21 d'abril (EUROPA PRESS)

El president de la Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d'Alumnes de les Balears (Faib-Concapa), Jordi Llabrés, ha assenyalat avui que donarà suport al manifest en defensa de la pluralitat de llengües en l'ensenyament que prepara la Plataforma per la Llibertat d'Elecció Lingüística, "sempre" que defensi un bilingüisme real en les Comunitats Autònomes amb dos idiomes oficials.

En declaracions a Europa Press, Llabrés va apuntar que, malgrat que la plataforma encara no s'ha posat en contacte amb l'entitat que presideix per demanar el seu suport al document, ha afirmat que defensaria el manifest si aquest no suposa "anteposar una llengua sobre una altra". En aquest sentit, va manifestar que des de Faib-Concapa "sempre" s'ha defensat que els alumnes dominin tant el català com el castellà en acabar l'ensenyança obligatòria.

El màxim responsable de la federació de pares de les illes es va referir així al document que està preparant la plataforma basca, que defensa el dret a l'escolarització en castellà, i que està sent elaborat al costat de col·lectius que defensen les mateixes reivindicacions a Catalunya i Galícia.

"No seria adequada una immersió del castellà o del català sinó que els dos idiomes han d'estar representats en l'educació", va incidir Llabrés, qui va apuntar a més que la presència d'una tercera llengua "també ens semblaria bé". Mentrestant, el president de l'Institut de Política Familiar de les Balears, Agustín Buades, també va expressar que sí recolzarien el document si fossin informats per part de la plataforma impulsora.

Per la seva banda, el president de la Confederació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (Coapa) de les Balears, Fernando Martín, va manifestar per contra que la llengua castellana està ben coberta en l'ensenyament, pel que va advertir que la seva entitat no s'adherirà al manifest si l'objectiu d'aquest és promoure més el coneixement d'un idioma sobre l'altre. "El que volem és que es fomenti una utilització equiparable de tots dos", va remarcar.

Martín va lamentar que actualment s'estigui promovent un ús "polític" d'aquestes qüestions i es "treguin de polleguera" els temes relatius a l'ensenyament de llengües. "Son intencions fal·laces dels qui tenen ganes d'intoxicar la situació", va emfatitzar el president de Coapa Balears, per a qui és "difícil" de moment dir "sí o no" al manifest "ja que no ens han demanat el nostre suport".

La plataforma es reunirà aquesta setmana amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Antonio María Rouco Varela, i amb el Defensor del Poble, Enrique Múgica, trobada que es portarà a terme divendres que ve i en què presentaran el marc jurídic vigent al País Basc en matèria educativa i lingüística per a, després, informar a Múgica de quina és la realitat a la qual s'enfronten els pares que desitgen que els seus fills siguin escolaritzats en castellà.