La Direcció General de Política Lingüística presenta una campanya que promou l'ús exclusiu del català en el Govern

Actualizado: martes, 29 abril 2008 21:16

PALMA DE MALLORCA, 29 d'abril (EUROPA PRESS)

La Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació ha iniciat una campanya de foment del català entre els treballadors de l'administració autonòmica amb la finalitat de reactivar l'ús d'aquesta llengua en les comunicacions amb els ciutadans, permetent consolidar la seva presència en l'àmbit professional.

La principal actuació d'aquesta campanya se centra en la distribució de 30.000 fullets informatius del decret 100/1990, en què es regula l'ús de les llengües oficials en el Govern. Aquest document ja s'ha començat a distribuir entre tots els treballadors de l'Administració autonòmica, als quals es recorda que la senyalització institucional ha de ser exclusivament en català.

Segons va destacar la directora general de la institució que vela per la política lingüística en l'executiu, Margalida Tous, qui va explicar en roda de premsa que aquesta campanya té com a objectiu principal "recordar que el català és la llengua pròpia del Govern". Per aquesta raó, el català, va afirmar Tous, ha de ser la llengua vehicular de les publicacions institucionals, l'idioma principal d'atenció al públic, i també, la llengua que s'usi normalment durant les intervencions oficials.

La iniciativa pretén garantir que tota la tasca de formació i capacitació dels treballadors de la comunitat autònoma portada a terme al llarg de les últimes dècades tingui un reconeixement i es vegi reflectida en les actuacions diàries des de l'Administració.

Alhora, la campanya té com a objectiu aconseguir la completa normalització del català en el Govern i afavorir una societat en la qual el català es converteixi en la llengua de cohesió de la població de les Balears.

EL DECRET 100/1990

Els principals aspectes que ressalta el decret 100/1990 són que el personal al servei de l'Administració de la CAIB es dirigirà als ciutadans en les seves comunicacions orals normalment en català, però respectarà que escullin la llengua en la qual volen ser atesos.

Un altre dels aspectes que es destaquen d'aquest decret és que les comunicacions i les notificacions dirigides a persones físiques o jurídiques residents dins de l'àmbit lingüístic català, s'han de fer en llengua catalana, sense perjudici del dret dels ciutadans a rebre-les en castellà si així ho demanen.