Els usuaris de la sanitat a Espanya demanden més informació, menys politització, i que se'ls tingui més en compte

Actualizado: jueves, 30 octubre 2008 19:09

PALMA DE MALLORCA, 30 d'octubre (EUROPA PRESS)

Els usuaris de la Sanitat a Espanya, en totes les Comunitats Autònomes, reclamen una major informació pel que fa al sistema sanitari, així com la necessitat de democratitzar-la i, com una de les reclamacions més destacades, que se'ls tingui més en compte a l'hora de legislar i de prendre decisions a nivell estatal.

Així es desprèn de l'informe 'El futur del Sistema Nacional de Salut; la visió dels ciutadans', que va ser presentat avui davant dels directors generals de Planificació de Castella La-Manxa, Comunitat Valenciana, Aragó, Andalusia, Catalunya, Navarra, la Rioja i Canàries, i en què un grup de 151 persones, seleccionades d'entre "totes" les Comunitats Autònomes, van manifestar la seva poca confiança que es mantingui la gratuïtat universal amb l'actual nivell de prestacions.

En declaracions a Europa Press, el director general de la Fundació Salut, Innovació i Societat, el doctor Joan Artells, va explicar que, arran dels resultats de l'estudi previ a la realització de l'informe, els ciutadans desitgen elegir de manera que "cal" que se'ls tingui en compte, a l'hora de prendre decisions que "els afecten de manera directa".

Alhora, va destacar que aquest informe forma part d'una 'trilogia', en què queden plasmats els sondejos de tres col·lectius diferents -polítics, les organitzacions de pacients, i els professionals de la salut (metges i infermeres)-, que alcen la veu per expressar com els agradaria que fora, en un futur més aviat pròxim, el Sistema Nacional de Salut (SNS).

Sobre aquesta qüestió, Artells va sostenir que el "reforçament" de la Sanitat pública, la seva sostenibilitat i la seva legitimació, són factors "comuns" a tots els seleccionats per participar en aquest estudi. Treball que, segons va matisar el doctor, s'ha realitzat al llarg de vuit mesos, en els que s'ha permès veure en què estan d'acord els enquestats, així com en les raons en les quals difereixen.

Així, es desprèn que, segons els participants en l'elaboració de l'estudi, Espanya no està a la "saga" d'altres països democràtics amb sistemes públics, en el desig de tenir "vaig i vot en les instàncies de decisió de la política sanitària", va postil·lar Artells.

Finalment, el director general de Planificació i Finançament de la Conselleria de Salut i Consum del Govern, Juli Fuster, va exposar que els pacients desafien la tradicional relació "subalterna" amb els metges, i l'associacionisme dels usuaris reclama espais propis per participar i decidir en les decisions que concerneixen al seu "salut, dignitat i integritat" com persones.