Flaquer i la UTE de Can Domenge recorreran a partir de la setmana que ve la fiança de 38 milions

Actualizado: viernes, 4 septiembre 2009 13:46

La jutgessa es pronunciarà aviat sobre la petició de Fiscalia i acusació particular d'elevar el cas al TSJIB


PALMA DE MALLORCA, 4 Sep. (EUROPA PRESS) -

El president d'UM i imputat dins el cas Can Domenge, Miquel Àngel Flaquer, així com les empreses Construccions Ferrà Tur i Sacresa i els seus representants, Fracisco Ferrà, Mario Sanz i Joan Maria Pujals, també encausats en el procediment, preveuen recórrer a partir de la setmana que ve la fiança de responsabilitat civil per import de 38.558.074 euros imposada ahir per la jutgessa que instrueix el cas, Mari Carmen González, una vegada rebin la notificació del Jutjat on se'ls requereix el pagament de la caució.

Així, fonts de la defensa de Flaquer han assenyalat avui a Europa Press que presentaran un recurs previsiblement dilluns que ve o dimarts, en reforma o apel·lació directament davant de l'Audiència Provincial de Palma, al mostrar-se en desacord amb l'exposició dels fets i amb la quantitat fixada. Alhora, l'advocat Eduardo Valdivia va reafirmar aquesta pretensió perquè considera "nul·la" la resolució de la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 12.

També fonts del despatx que defensa a Ferrà Tur van apuntar avui que ja serà la setmana que ve quan recorrin la interlocutòria de la jutgessa, una vegada rebi la notificació, després de la qual cosa disposaran d'un termini de tres dies si el recurs és de reforma o de cinc si ho interposa en forma d'apel·lació, tal com van especificar.

Tot i això, fonts judicials han explicat que, malgrat la interposició dels recursos, la interlocutòria de la magistrada continuarà el seu curs ja que aquests no paralitzaran l'execució de la resolució, de manera que una vegada que l'últim dels afectats rebi la notificació, arrencarà el termini de 24 hores del qual disposaran per fer efectiu el pagament ja que, de sobrepassar aquest període de temps, es procedirà a l'embargament de béns per cobrir responsabilitats.

Alhora, han assenyalat d'altra banda que en pròximes setmanes la jutgessa es pronunciarà sobre la petició de Fiscalia i acusació particular, exercida per l'empresa Núñez y Navarro, que el procediment sigui elevat al Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) a causa de a la capacitat de l'expresident del Consell de Mallorca, Bartomeu Vicens, i l'ex conseller insular de Territori, Miquel Nadal, tots dos imputats en el cas.

Respecte a la fiança solidària, la magistrada estableix en la seva interlocutòria, al qual va tenir accés Europa Press, que va dirigida a assegurar les responsabilitats pecuniàries pels perjudicis derivats de la resolució del concurs. Cap recordar que les investigacions giren al voltant a les presumptes irregularitats comeses durant l'alienació dels solars, que han estat adjudicats per 30 milions d'euros quan en la data de la licitació eren valorats en 57.837.107 euros, segons les taxacions que es van realitzar al marge del procés. És per aquesta raó que, segons consta a l'interlocutòria, el perjudici causat puja a 28.918.553 euros.

MALVERSACIÓ, PREVARICACIÓ I FRAU

La resolució judicial assenyala que arran de les investigacions portades a terme fins ara, hi ha indicis que els adjudicataris del concurs, Sacresa Terrenys Promoció i Construccions Ferrà Tur, van poder haver incorregut en els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i frau de l'administració, després d'haver adquirit un bé immoble propietat del Consell per un preu "molt inferior" al del mercat "mitjançant l'artifici de posar un preu màxim a l'alienació, sense perjudici de l'ulterior qualificació dels fets".

Ha estat el passat 28 d'agost quan, tal com assenyala la interlocutòria, el Ministeri Fiscal va sol·licitar l'obertura d'una peça separada per responsabilitats pecuniàries i es requerís a Flaquer, Ferrà i Sanz que prestessin una fiança de 40 milions d'euros, així com les mercantils Ferrà Tur i Sacresa. Aquesta mateixa data es va acordar incoar la peça de responsabilitat civil.

Les investigacions es van iniciar arran de la querella interposada per Núñez y Navarro, que no es va portar el concurs malgrat oferir el doble que allò aportat per Sacresa. En concret, la querella anava dirigida contra el passat equip de govern insular, liderat per Maria Antònia Munar, per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i revelació de secrets oficials, ja que, "conscients de les circumstàncies, van votar a favor de l'adjudicació de l'expedient de contractació", així com contra "aquelles persones que apareguin com intervinents a la comissió dels delictes", tal com recorda la resolució.