Gabilondo demana a les comunitats autònomes "que no paguin amb l'Educació la crisi econòmica"

Actualizado: jueves, 16 septiembre 2010 13:24

"Defenso que en Educació i Ciència es facin els mínims retallades possibles i si és cap, millor", assevera el ministre d'Educació


MADRID, 16 Sep. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha demanat a les comunitats autònomes "que no paguin amb Educació la crisi econòmica" i als ciutadans que "treballin" perquè els seus representants polítics apliquin els seus plans d'austeritat sense perjudicar aquest departament.

Així ho ha expressat durant els esmorzars informatius d'Europa Press, on s'ha dirigit als representants autonòmics del ram per afirmar que, després de "tant discurs fet a favor de l'Educació", amb l'assignació pressupostària, arriba "el moment de fer alguna cosa".

"Jo sé que hi ha prioritats; comprenc que hi hagi altres prioritats. Però espero que tots els ciutadans treballin perquè en les comunitats autònomes la retallada pel pla d'austeritat es faci, però que no es pagui amb educació la crisi econòmica. Aquesta és la cridada que faig a totes les comunitats autònomes", ha sentenciat el ministre.

Sobre aquest assumpte, Gabilondo ha afegit que l'Educació "és una de les prioritats que s'han de salvaguardar" i ha assegurat que malgrat el "context difícil" i la retallada pressupostària del 7% previst per al seu departament, la inversió pública en la matèria assolirà el 5,11% del PIB el pròxim any, amb una inversió en formació pròxima a 54.000 milions d'euros.

"NINGÚ DESITJA RETALLADES"

Preguntat per l'anunciada reducció del pressupost per a investigació, Gabilondo ha assenyalat a més, que "ningú desitja aquestes retallades" perquè "l'aposta en investigació, ciència i educació és determinant" tot i que "ara la prioritat és la reducció del dèficit".

"Defenso que en Educació i Ciència es facin els mínims retallades possibles i si és cap, millor, però si aquesta és la decisió del Parlament, és a dir, de tots els ciutadans, així ho farem. Si tots els ciutadans volen una altra cosa, ocorrerà una altra cosa", ha afegit.

Tot i això, ha demanat que es tingui en compte no només el moment en què ha calgut retallar el pressupost, sinó tota la "trajectòria" de les dues legislatures d'aquest Govern, durant les que "l'esforç que ha fet per finançar la investigació i la ciència és espectacular".

"Confio en la capacitat del ministeri que represento, en la dels partits polítics, agents socials, comunitat educativa, en tota la societat (...) Crec que tots ells sabran defensar la idea que l'educació mai és un dispendi inútil, sinó una inversió i confio que això s'expressi en els pressupostos, tant generals com autonòmics", ha explicat.

Per al ministre, "la millor política econòmica és l'educació" i el fet que el Fòrum Econòmic Mundial hagi assenyalat la "força de treball inadequadament formada" d'Espanya com la quarta major desavantatge per a la seva competitivitat és una "dolentíssima notícia" que "constata una realitat" davant de la que Espanya "no pot i no deu romandre inactiva". "Fem d'això una indispensable prioritat de les nostres polítiques", ha remarcat.

En aquest sentit, ha assenyalat que "potenciar la Formació Professional és ineludible", així com "seguir fomentant l'educació universitària" i "modernitzar el sistema productiu" perquè "ara mateix, l'economia espanyola no absorbeix tot el coneixement que deuria per donar pas a un verdader creixement sostenible". Segons la seva opinió, "mai hi ha sobre qualificació, ni universitari ni no universitària" perquè "com més formació, menys atur".