Govern atribueix el retard en el traspàs de les competències de justícia al "conflicte" entre el Ministeri i els jutges

Actualizado: lunes, 31 agosto 2009 17:09

El ministre encara no ha respost a l'informe enviat el maig per l'executiu que xifrava en 121 milions la construcció de nous edificis judicials i la reforma dels existents


PALMA DE MALLORCA, 31 Ago. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Presidència, Albert Moragues, va atribuir avui el retard en el traspàs de les competències de justícia a Balears per part de l'Executiu central al "conflicte intern" que mantenen el Ministeri i els jutges, així com l'"important problema pressupostari" que té aquest departament dirigit per Francisco Caamaño.

En una roda de premsa, Moragues ha admès que desconeix quan es produirà la transferència d'aquestes competències, tenint en compte que Caamaño encara no ha respost a l'informe que el Govern li va enviar el mes de maig passat en el qual es xifrava en 121 milions d'euros la construcció de set nous edificis judicials a Palma, Manacor, Inca, Maó, Ciutadella i Eivissa (96,5 milions) i la reforma de tres immobles a Palma i un a Maó (24,4 milions) per respondre a les necessitats actuals i de creixement de la planta judicial en un termini d'entre 20 i 25 anys.

"Suposo que el Ministeri ens avisarà per retornar les negociacions", ha indicat el conseller, qui ha recordat que el departament dirigit per Caamaño preveu que la transferència de les competències de justícia a Balears sigui efectiva en 2010, tot i que es pot endarrerir, en el cas que el Govern no comparteixi les condicions econòmiques en les que es porti a terme el traspàs.

De moment, Moragues ha considerat "important" el compromís de l'executiu central de destinar en els pròxims tres anys un total de 600 milions d'euros per millorar totes les estructures judicials de l'Estat, des del punt de vista informàtic i de mitjans, el que, segons la seva opinió, contribuirà a "facilitar" la resolució dels "dos grans problemes" del Ministeri, referint-se a la falta de pressupost i al "conflicte encara no resolt" que manté amb les associacions de jutges, que reclamen més mitjans al Govern.

En aquest sentit, va augurar que si el Ministeri resol "ràpidament" les diferències que manté amb els jutges i fiscals, "al millor suposa una acceleració" en les negociacions del traspàs de competències de justícia a Balears "i podem acabar l'any amb aquesta transferència".

INFORME SENSE RESPOSTA

Després de presentar el maig el citat informe, que encara no ha tingut resposta per part del Ministeri i en què s'avaluen les inversions que s'han de portar a terme als edificis adscrits a l'Administració de Justícia de Balears, Moragues ha precisat que el Govern no exigeix a l'executiu central que destini a Balears 121 milions d'euros, sinó que reclama la propietat dels edificis existents, amb la finalitat que pugui vendre alguns d'ells, de de cara a finançar les obres.

Tot i això, ha apuntat que sí serà una "condició sine quanon" que l'Executiu central pagui íntegrament la construcció del nou edifici d'Eivissa, ja que, en cas contrari, ha advertit que no s'acceptarà la transferència.

Alhora, ha afegit que actualment, el Ministeri de Justícia xifra en 55 milions d'euros anuals el cost efectiu de la transferència de la competència a Balears, quantitat que, segons la seva opinió, és "insuficient i inacceptable" i, per tant, ha assenyalat que es deurà renegociar. D'altra banda, ha apuntat que el Govern espanyol no només haurà de pagar el nou edifici d'Eivissa, sinó també el de Maó i el de Ciutadella, mentre que també s'està negociant que sufragui el de Manacor.

D'altra banda, l'objectiu del Govern és reduir els 26 immobles judicials actuals de les Balears a 13, tot i que això suposarà incrementar el nombre de metres quadrats dels 54.000 actuals a gairebé 93.000.

Concretament, l'estudi planteja construir a Palma un nou edifici de l'Audiència Provincial i de Jurisdicció Penal, per a la qual cosa es destinarien 8,7 i 37,1 milions d'euros, respectivament.

Alhora, proposa construir un nou edifici judicial a Manacor (10 milions), Inca (10 milions), Maó, on també es reformaria l'edifici existent (7,9 milions), Ciutadella (5,9 milions) i Eivissa (16,8 milions).

A més, proposa reformar el Palacio de Justicia de Palma com a seu del [TSJB] (9,6 milions d'euros), els jutjats de Via Alemanya (14,6 milions) i l'Institut de Medicina Legal (88.058 euros). Moragues ha remarcat que una altra de les novetats serà reduir de 15 edificis de lloguer a un únic immoble, que seria el de la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia.

Mitjançant aquestes actuacions, l'Executiu autonòmic no només pretén millorar els 25 Jutjats penals existents a Palma, sinó que es reservaran espais per a 12 jutjats més. Alhora, es reservaran quatre jutjats a Manacor; quatre a Inca; tres a Maó; tres a Ciutadella i 6 a Eivissa.