Un grup d'historiadors de la UIB excavarà per trobar les restes del Infante Jaume IV en un convent de Sòria

Actualizado: jueves, 17 julio 2008 17:04

PALMA DE MALLORCA, 17 de juliol (EUROPA PRESS)

El director del Projecte Jaume IV i historiador de la UIB, Gabriel Ensenyat, i l'arqueòloga del mateix projecte, Helena Inglada, van comparèixer avui en roda de premsa al costat del conseller de Presidència, Cosme Bonet, per donar a conèixer els treballs d'investigació sobre la possible troballa del cos del Infante Jaume IV (1337-1375), mort durant el seu exili a Sòria i enterrat en el Convent de San Francisco.

La investigació va començar, segons va manifestar Ensenyat, pel descobriment del testament de l'Infant, datat a Sòria. El punt de partida per a aquest grup d'historiadors va ser el d'intentar endevinar si quedaven restes d'algun personatge significatiu enterrats en el convent, actualment esdevingut a solar.

Per a Inglada, la cosa més important consisteix "a constatar" que el cadàver de Jaume IV encara segueix enterrat allà. "Al fer la prova del georadar -aparell que envia senyals sòniques al subsòl que marquen diferències de densitat-, aquest va confirmar que havia una espècie de cripta. Ara, el següent pas és assegurar que la cripta existeix i localitzar-la amb més certesa", va expressar.

Tant Ensenyat com Inglada van agrair a la diputació de Sòria i a la Junta de Castella i Lleó que els permetés fer aquest treball al solar que abans ocupava el convent, per aquesta raó van assenyalar que l'excavació, que començarà entre setembre i octubre, "ha de ser" almenys agressiva possible.

Sobre els possibles resultats, Inglada va assenyalar que caben tres possibilitats, trobar la tomba perfectament identificada; trobar diverses tombes sense especificar, en el cas de les quals, si són poques, farien la prova del carboni 14; o trobar moltes tombes sense identificar, que faria que se suspengués el projecte.

Alhora, l'arqueòloga va exposar que, en cas de trobar el cadàver de Jaume IV, "encara" no es planteja la possibilitat de traslladar les restes a Mallorca, "tot i que és una porta oberta" el Projecte Jaume IV no recull aquesta opció.

Jaime IV, fill i successor de Jaime III de Mallorca, es va convertir, en rei nominal de Mallorca després que el seu pare morís en la batalla de Llucmajor (1349). Després d'aquesta batalla, Pedro el Cerimoniós li va fer presoner, primer al castell de Xàtiva i, després, en el Castell Nou de Barcelona, fins que en 1362 aconsegueix fugir. En 1375 es va traslladar exiliat a Sòria, on va morir.