La junta de govern de Cort aprova l'ordenança del 'botellot' que prohibeix beure als menors i alterar l'ordre

Actualizado: miércoles, 14 julio 2010 16:55

La normativa impediria les concentracions nocturnes en determinades zones, com el Passeig Marítim de Palma


PALMA DE MALLORCA, 14 Jul. (EUROPA PRESS) -

La junta de govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres l'Avantprojecte de l'Ordenança reguladora del foment del civisme i la convivència ciutadana en els espais públics, més coneguda com la ordenança del 'botellot', que preveu la prohibició d'ingerir alcohol al carrer per part de menors d'edat i de qualsevol concentració de persones a la via pública que pugui alterar l'ordre i la convivència ciutadana.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la Gunta de Govern municipal, l'alcaldessa de la capital balear, Aina Calvo, ha explicat que s'impediran les reunions massives al carrer en el cas que aquestes suposin un deteriorament de la tranquil·litat o la salubritat de l'entorn, així com quan es produeixin situacions "denigrants" per als vianants o es dificulti la utilització "normal" de l'espai públic i la circulació.

Alhora, Calvo ha destacat que es prohibirà amb caràcter preventiu la formació de concentracions que puguin facilitar la repetició d'aquests supòsits a zones en les quals es declari una 'situació d'intervenció especial', com podria ser el cas del Passeig Marítim de Palma, entre les 22.00 i les 8.00 hores. En aquest sentit, també es protegiran amb major intensitat les zones pròximes a equipaments sociosanitaris, hospitals i centres escolars, així com les que es caracteritzin per una especial rellevància turística, patrimonial o mediambiental.

D'altra banda, l'ordenança aprovada inicialment pel govern local proscriu la distribució de begudes alcohòliques entre les 24.00 i les 8.00 hores en els establiments comercials, en les màquines expenedores i a través de la venda ambulant. D'igual manera, aquesta normativa prohibeix llançar a terra o dipositar a la via pública els recipients de les begudes (independentment del material del qual estiguin fabricats), que a partir d'ara tindran la consideració de residu.

Segons ha anunciat l'alcaldessa de Palma, les infraccions que es realitzin seran penalitzades mitjançant un règim de sancions, que, tot i això, podran ser permutades per activitats de foment i ajuda al manteniment del civisme. Així, la multes podran ascendir fins a 3.000, els 1.500 i els 750 euros, en funció de si es tracta de faltes molt greus, greus o lleus, respectivament.

En últim terme, la normativa proposa la creació d'una comissió de seguiment de l'aplicació i el compliment d'aquesta ordenança, que tindrà la representació de totes les àrees de govern implicades, tots els grups municipals, les associacions de veïns, entitats juvenils, associacions empresarials i sindicals i el sector turístic i comercial.

Pel que fa a la tramitació del text, Calvo ha assegurat que l'Avantprojecte ja s'ha enviat a aquests col·lectius, i que demà s'obrirà un període d'esmenes i al·legacions que durarà fins al ple extraordinari que l'alcaldia convocarà per al pròxim 30 de juliol, en què es preveu aprovar inicialment l'ordenança. A partir d'aquest punt, tindrà lloc un període d'exposició pública perquè es puguin fer les últimes aportacions. Amb tot, la primera edil espera que l'ordenança hagi estat aprovada abans de final d'any.

UN PROCÉS "LLARG"

En aquest punt, l'alcaldessa de Palma ha reconegut que el procés de tramitació d'aquesta normativa ha estat "llarg", ja que el primer esborrany ha estat presentat per la regidoria de Drets Cívics de l'Ajuntament el passat 19 de maig. En concret, aquesta proposta preveia la creació de 'zones d'especial protecció', on es pretenia impedir als joves reunir-se per beure en la via pública.

Davant d'aquest esborrany, Esquerra Unida (EU) va proposar l'1 de juny la creació d'un equip de mediació ciutadana per solucionar "a través del diàleg" els problemes derivats de la convivència, i en especial aquells relacionats amb el fenomen del 'botellot', segons es desprenia de la proposta d'ordenança alternativa que ha fet aquesta formació, que d'altra banda s'oposava a la creació de 'zones d'especial protecció'.

En qualsevol cas, l'equip de govern municipal ha consensuat finalment un Avantprojecte d'Ordenança, que, segons Calvo, respon a la "necessitat" d'establir "regles del joc clares" en relació amb la convivència entre els ciutadans. La primera edil ha assenyalat que aquest text "facilita" la intervenció de l'administració local, que, segons ha anunciat, aplicarà la normativa referent a aquests temes "amb la major diligència" tot i que també amb "contundència".