El Parlament rebutja demanar al Govern que substitueixi el Pla de la Tercera Llengua per un Decret que reguli

Actualizado: martes, 27 mayo 2008 20:59

El PP considera que la Conselleria d'Educació ha de donar "seguretat jurídica" al seu Pla destinat que els escolars coneguin l'anglès

PALMA DE MALLORCA, 27 de maig (EUROPA PRESS)

El Parlament va rebutjar avui, amb els vots del PSIB, UM i Bloc una moció presentada pel PP, mitjançant la qual instava al Govern a substituir el Pla de la Tercera Llengua per una norma, en forma de Decret, que reguli el desplegament de la tercera llengua, com l'anglès, en les escoles de les Balears.

El parlamentari del PP Francesc Fiol va considerar que la Conselleria d'Educació ha d'aprovar un Decret, amb la finalitat de donar "rigor i seguretat jurídica" al seu projecte d'implantar a partir del curs 2008-09 en 101 col·legis de les illes el programa de Seccions Europees, que implica l'ensenyament d'una assignatura de matèria no lingüística en un idioma estranger, preferentment l'anglès, respectant el Decret de Mínims i sense reduir el nombre d'hores de docència en català.

Així, l'ex-conseller d'Educació va estimar "important" que existeixi una regulació "clara" sobre aquesta qüestió "fonamental", ja que, segons va recordar, encara està en vigor el Decret del Trilingüisme aprovat per l'executiu de Jaume Matas, que "no ha estat denegat, sinó només declarat en suspens".

D'altra banda, la moció dels populars també instava a l'executiu balear a publicar, abans del final de curs, els decrets de desenvolupament de l'ESO i Batxillerat, i a revisar el Decret d'Educació Infantil (0-3 anys) de regulació d'obertura i funcionament de les escoles i negociar-lo amb el sector per arribar a un acord.

Alhora, la iniciativa rebutjada sol·licitava al Govern que complís la normativa relativa a acompanyants en el transport públic dels escolars i que impulsés el desenvolupament del Pla d'Infraestructures educatives sense fer un ús partidista.

"La Conselleria d'Educació no va pel bon camí, ja que no ha recollit les propostes del sector i no ha volgut seguir negociant i revisar les qüestions que són millorables en el Decret d'Educació Infantil", va criticar, i alhora va assenyalar que el departament dirigit per Bárbara Galmés "no està regulant la seva actuació amb normes transparents, sinó amb ordres de la consellera que només són arranjaments".

LA MOCIÓ "NO APORTA RES NOU"

Per la seva banda, la parlamentària socialista Rosa María Alberdi va recalcar que les mocions han de servir per "completar" l'acció del Govern i, en aquest sentit, va subratllar que els punts que planteja la iniciativa del PP "ja s's'estan complint i treballant en ells", de manera que, segons la seva opinió, "no aporten res nou".

Alberdi va anunciar que la Conselleria d'Educació aprovarà pròximament un Decret de la Tercera Llengua, que a més de preveure el citat Pla, també "pensarà quin és el desenvolupament de la normativa que garanteixi el repte de l'alumnat a poder preservar la llengua catalana com a pròpia, conèixer la llengua castellana al nivell necessari per ser bilingüe i aprendre un idioma estranger".

Respecte a la publicació del Decret de l'ESO, va avançar que està previst fer-ho abans que conclogui aquest curs, és a dir, a final de juny o inicis de juliol, i va explicar que la Conselleria s'ha endarrerit per donar "participació a la comunitat educativa i perquè ha hagut de rectificar uns plantejaments que el Consell Consultiu va rebutjar en la passada legislatura".

Alhora, va anunciar que es preveu que el Decret de Batxillerat es publiqui al començament del pròxim curs, d'acord al calendari establert per la Llei Orgànica d'Educació. Pel que fa a la normativa relativa a acompanyants en el transport públic de les Balears, la parlamentària socialista va dir que s'està complint al cent per cent a Eivissa i Menorca i amb "més dificultats" a Mallorca i, en aquest sentit, va considerar que "no és lògic" demanar al Govern que compleixi aquesta norma "quan ja ho està fent".

Finalment, Alberdi va recordar al PP que la Conselleria d'Educació ja fet un Pla d'Infraestructures 2008-09 per a la construcció de nous col·legis a l'arxipèlag, "alguna cosa que no es va fer en la passada legislatura" i, a més, va afegir que el Govern "no copiarà l'exemple dolent de l'anterior Executiu, que no tenia criteris referents a la planificació d'infraestructures".

"ESTRANYA SITUACIÓ JURÍDICA"

El dirigent de UM Josep Melià va considerar "evident" que el Govern ha d'aprovar un Decret per convertir en norma jurídica el Pla de la Tercera Llengua, amb la finalitat que se solucioni "l'estranya situació jurídica" del Decret de Trilingüisme i concreti "en què ha quedat el Decret de Mínims".

D'altra banda, va manifestar que no comparteix que el Decret d'Educació Infantil no hagi estat negociat amb el sector, tenint en compte que "s'han incorporat molts suggeriments del Consell Escolar" i, finalment, va recalcar que el "gran problema" de l'educació a Balears és el fracàs escolar, lligada a l'"escassetat" de recursos del sistema educatiu i a la necessitat de "més i millors equipaments i més professors de suport davant de l'arribada massiva de nens immigrants que s'han d'escolaritzar".

El parlamentari del Bloc Antonio Alorda va afirmar que tots els grups comparteixen que els estudiants han d'aprendre anglès, però va remarcar que aquest objectiu "tan positiu no cal utilitzar per erosionar el nivell de coneixement de la llengua pròpia i el paper que ha de jugar el català". "El fet important és que al final de l'educació obligatòria, els escolars tinguin una capacitació en les tres llengües", va sentenciar, i alhora va destacar el plantejament "racional, correcte i democràtic" que ha fet la Conselleria amb el Pla de la Tercera Llengua.