El Parlament rebutja la proposta del PP per crear una borsa que reguli les mil places hoteleres il·legals de les Balears

Actualizado: martes, 18 marzo 2008 19:19

El PSOE afirma que el Govern "ja treballa en aquest sentit" a través d'un "gran esforç" i amb el "consens" del sector

PALMA DE MALLORCA, 18 de març (EUROPA PRESS)

El ple del Parlament va rebutjar avui, amb 29 vots a favor i 30 en contra, la Proposició No de Llei presentada pel PP i amb la qual pretenia instar al Govern a desenvolupar l'article 54 de la Llei General Turística balear, que planteja la creació d'una borsa de places hoteleres en què s'incloguin les aproximadament mil que actualment es troben en situació il·legal a Balears, amb l'objectiu de què la seva presència al mercat estigui regularitzada.

Durant el debat de la Proposició, el portaveu adjunt del PP a la Cambra autonòmica, Joan Flaquer, va apuntar que malgrat no haver rebut el suport dels altres grups parlamentaris, l'executiu balear "seguirà tenint al seu costat" els populars a l'hora de fer front a aquesta qüestió.

Segons la seva opinió, aquest era el moment "oportú" pel desplegament de l'article, que preveu la creació d'aquesta borsa a fi de regular les places que els últims anys s'han donat de baixa i, per tant, es troben exemptes de pagar impostos.

Tal com va ressaltar, mitjançant aquesta mesura seria obligatòria l'adquisició de places a través de la borsa, compra que suposaria un flux de recursos per a aquest organisme i que permetrien portar a terme operacions de millora, esponjament i renovació de zones turístiques madures o de primera generació.

Per la seva banda, la diputada del grup socialista, Ana Crespí, ha afirmat que des de fa temps s'aposta a les illes per depurar les places hoteleres obsoletes i per millorar l'entorn així com la qualitat de vida dels ciutadans.

Així, va matisar que la Conselleria de Turisme ja treballa en aquest sentit a fi de regularitzar l'oferta turística, a través d'un "gran esforç" i del consens entre els sectors. També va al·ludir a la pretensió que Balears sigui referent internacional en la recuperació de zones madures.

Mentrestant, des d'Unió Mallorquina (UM), Bartomeu Vicens, va recalcar la necessitat de què no només es tinguin en compte el sector hoteler i la seva modernització, sinó també els beneficis cap els ciutadans. Segons va manifestar, la regularització de les places ha de portar-se a terme "amb certa discreció" i escoltant el sector, perquè va considerar que la Llei General Turística de 1999 va constituir un pas més per fomentar la competitivitat i la qualitat.

Finalment, el portaveu parlamentari del Bloc, Biel Barceló, va recalcar que el Govern està treballant pel desenvolupament de l'article 54, mostrant el seu suport que un dels objectius sigui que els beneficis obtinguts es destinin a l'esponjament i a la recuperació de zones madures, tot i que va considerar "difícil" tirar endavant aquesta qüestió mentre no es produeixi un acord entre l'Administració, els hotelers i les entitats de crèdit. "Confiem en les converses de la Conselleria amb el sector", va etzibar.

Flaquer va lamentar que, "una vegada més", les propostes del PP "no han tingut èxit", reiterant que aquesta ha estat una "bona oportunitat" perquè el Parlament fixés una opinió entorn un tema "tan important". "No entenc quin és el problema tot i que ningú ha pogut negar la situació real", va manifestar el diputat sobre els discursos de les altres formacions, recalcant que "he vingut per oferir consens al Govern, un instrument molt important que lamentablement no he pogut aconseguir".