Promotors de les Balears exigeixen a l'Administració un esforç per minimitzar els efectes de canvi de cicle econòmic

Actualizado: viernes, 28 marzo 2008 20:49

(NOTÍCIA EMBARGADA FINS A LES 21.30 HORES)

PALMA DE MALLORCA, 28 de març (EUROPA PRESS)

El president de l'Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de les Balears (Proinba), Gabriel Oliver, va estendre la mà avui a les Administracions perquè portin a terme un esforç "conjunt i de comú acord" per ser capaços de minimitzar els efectes que suposarà el canvi de cicle econòmic per a la societat.

Així ho va manifestar durant la celebració de l'Assemblea General i el tradicional sopar anual de l'associació, on va presentar l'informe d'activitat del 2007 i els objectius per a aquest any, i en què va incidir en l'aposta del sector promotor per les illes.

En aquest sentit, va assegurar que els promotors seguiran apostant per les Balears i pel seu creixement social i econòmic amb el desenvolupament de la seva activitat, "oferint la il·lusió, el treball, l'esforç i la professionalitat que ens diferencia d'aquells oportunistes que entren en el sector en temps de bonança, o pseudoempreses constituïdes per sindicats amb l'únic objectiu d'obtenir terra de les Administracions a baix preu", va agregar Oliver.

El president de Proinba, integrada en la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), va destacar alhora l'aportació dels promotors en el creixement econòmic balear, la creació de llocs de treball, la modernització de les estructures productives i la potenciació del turisme. En aquest sentit, va analitzar la situació en la qual es troba el sector actualment i va mostrar el compromís dels promotors amb els treballadors de la construcció que durant anys "han estat l'aliment econòmic de famílies".

Al mateix temps, el màxim responsable dels promotors de les illes va criticar la inseguretat jurídica que pateix aquest àmbit des de fa mesos, pel que va exigir als polítics un paquet de propostes prioritàries com l'aplicació de principis de seguretat jurídica, la disminució dels terminis de gestió urbanística i, en especial, els de concessió de llicències d'obres.

També va reclamar l'adopció de mesures per posar al mercat habitatges de protecció pública promocionades per la iniciativa privada, utilitzant de manera "prioritària" el sòl urbà disponible i generant la possibilitat de diversificar al màxim la participació de tot el sector en el menor termini possible, "i no creant expectatives de possibilitat de compra a baix preu que paralitzi l'activitat natural del mercat".

Oliver va aprofitar la seva intervenció per aclarir les diferències entre les figures de promotor immobiliari i urbanitzador, explicant que el primer compra un solar urbà, sol·licita permisos d'edificació, construeix amb la col·laboració d'un constructor i finalment comercialitza el seu producte, però en cap cas intervé en processos d'urbanitzador per després vendre solars urbans. Alhora, va lamentar l '"hostilitat" cap a aquest sector, "fomentada per grups d'opinió que demagògicament pretenen enfrontar-nos socialment o bé paralitzar la nostra activitat, sense mesurar les conseqüències negatives que poden suposar".

Finalment, va sortir al pas de les crítiques rebudes cap al sector sobre l'increment del preu de l'habitatge, postil·lant que la seva activitat ha d'assumir costos pertanyents a empreses subministradores i d'execució de sistemes generals i locals, contribuint al mateix temps a augmentar beneficis d'entitats financeres i de propietaris de terra, "estant obligats alhora a aplicar noves normatives legals que augmenten la qualitat i, per tant, el cost de l'habitatge".

"La nostra activitat realitza valuoses aportacions a la societat via ingressos fiscals, fonamentals per mantenir el funcionament de les institucions públiques i de la despesa social", va agregar Oliver, justificant que una gran part del cost de l'habitatge es deu a l'elevat sistema impositiu.

Més d'un centenar d'empresaris del sector i personalitats polítiques i econòmiques van acudir al sopar, entre les quals es troben l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, els consellers d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, i Treball i Formació, Margarida Nájera, i el director general d'Arquitectura i Habitatge, Joseba de Dañobeitia, entre d'altres.