El Senat abordarà avui una moció del senador Sampol que insta el Govern a no limitar la jurisdicció internacional

Actualizado: martes, 17 marzo 2009 12:26

MADRID, 17 Mar. (EUROPA PRESS) - -

La Comissió de Justícia de la Cambra Alta debatrà avui la moció del senador autonòmic per Balears Pere Sampol que insta el Govern a manifestar-se contrari a qualsevol modificació de la legislació estatal que avanci cap a la limitació de la jurisdicció universal per a la persecució de crims de genocidi, de guerra i contra la humanitat i altres crims internacionals que siguin d'aplicació en virtut de tractats internacionals ratificats per Espanya.

Sampol també demana que el Senat insti l'executiu a col·laborar activament amb l'Audiència Nacional en els casos que aquesta instrueixi i jutgi en aplicació de la jurisdicció universal.

Amb la seva moció, el senador demana que aquesta col·laboració es faci utilitzant els mecanismes nacionals i internacionals en vigor per a la lliura o enjudiciament de presumptes responsables dels crims internacionals abans assenyalats "i, especialment, quan existeixin ordres d'arrest internacional o sol·licituds d'extradició contra els inculpats, com és el cas de l'Argentina, Rwanda- República Democràtica del Congo o Guatemala".

CANVI LEGISLATIU

La moció sorgeix després de les informacions en les quals s'indica que el Govern espanyol està plantejant un canvi de legislació per limitar l'aplicació de la justícia universal "només a aquells casos que existeixi una 'connexió espanyola'", aspecte que pel senador és contrari "a les concepcions més contemporànies de justícia transnacional, del principi de complementarietat de jurisdiccions nacionals en aplicació de competència universal amb tribunals internacionals establerts i de l'actual jurisprudència del Tribunal Constitucional".

La iniciativa parlamentària sosté que la jurisdicció universal té un caràcter complementari en el sentit que opera quan no actuen els tribunals del propi país o els internacionals.

Sampol indica en l'argumentació de la moció que l'existència de tribunals internacionals dedicats a perseguir delictes de genocidi, crims de guerra o crims contra la humanitat "suposa un avanç important en la lluita de la comunitat internacional contra la impunitat dels seus autors".

"Els tribunals de Nuremberg i de Tòquio, creats per jutjar els crims comesos durant la Segona Guerra Mundial, constitueixen els principals precedents", recalca el senador del Bloc per Mallorca.

També recorda la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu d'imputar l'exministre de Defensa israelià Benjamí Ben-Eliezer per la mort de 14 civils en la franja de Gaza l'any 2002. Segons el senador, "els presumptes crims internacionals poden ser coneguts per tots aquells tribunals estatals que prevegin la jurisdicció universal, d'acord amb el seu ordenament jurídic intern, com és el cas dels Tribunals espanyols, entre d'altres".