Sonrisa Médica reclama al Govern que dupliqui l'ajuda de 90.000 euros perquè l'ONG pugui arribar a més hospitals

Actualizado: lunes, 2 marzo 2009 12:18

L'ONG té 13 pallassos i actua només a Son Dureta, Son Llàtzer i l'hospital de Manacor


PALMA DE MALLORCA, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

El president de la Sonrisa Médica, Pep Lluis Vidal, ha demanat al president del Govern, Francesc Antich, que dupliqui l'ajuda de 90.000 euros que la Conselleria d'Afers Socials destina anualment a aquesta entitat, amb la finalitat de què es pugui estendre l'actuació dels pallassos als Hospitals d'Inca, Menorca, Eivissa i Formentera.

En declaracions a Europa Press, Vidal ha explicat que si la Conselleria d'Afers Socials destinés a Sonrisa Médica una partida de 180.000 euros anuals, aquesta ONG podria ampliar el seu nombre de pallassos fins a un total de 40, respecte els 13 actuals, el que possibilitaria que no només els nens ingressats als hospitals de Son Dureta, Son Llàtzer i Manacor gaudirien de la seva presència, sinó també els menors de la resta de centres hospitalaris de les illes.

Vidal va detallar que els 90.000 euros que rep la seva organització per part de l'executiu balear només cobreixen el 35 o 40 % de les seves despeses anuals, de manera que es veuen obligats a recaptar fons per altres vies, com les aportacions individuals de persones i empreses, o a través de l'organització d'activitats solidàries, com el torneig de golf celebrat ahir a Pollença, en què va participar el tenista manacorí Rafa Nadal.

Així, ha informat que actualment, el Somriure Mèdic té 149 socis i, per aquesta raó, va manifestar que la seva intenció és ampliar aquesta xifra, per a la qual cosa aprofitarà el sopar que es farà el pròxim 19 de març, a les 20.30 hores, en el Complex Riskal en què es farà lliurament dels Premis de Nassos a totes aquelles persones i empreses que han fet possible la posada en marxa i la continuïtat d'aquesta iniciativa.

Vidal ha remarcat que en els 15 anys en els quals el Somriure Mèdic porta fent més suportable la convalescència hospitalària de nens i adolescents, així com l'espera de les seves famílies, els pallassos han realitzat un total de 90.000 actuacions, de les quals 7.800 es van fer el 2008.

12 PALLASSOS I UNA DIRECTORA ARTÍSTICA

Actualment, aquesta entitat té 12 pallassos professionals més una directora artística, de manera que dues parelles acudeixen dos dies a la setmana a l'Hospital de Son Dureta, mentre que una parella actua també un matí a la setmana, amb la finalitat d'acompanyar als menors durant els minuts previs a sotmetre's a una intervenció quirúrgica. Per part seva, una parella de pallassos acudeix una jornada (vuit hores) a l'Hospital de Son Llàtzer i una altra parella visita un dia als nens malalts de l'Hospital de Manacor.

Vidal va mostrar la seva "sorpresa" per l'alt nivell de coneixement que la Princesa Letícia tenia sobre el treball que porta a terme el Somriure Mèdic, ja que "sabia perfectament com ho fèiem i les metodologies que utilitzem".

Així, ha destacat que coneixia que a més de la formació artística i musical dels pallassos, aquests reben cursos durant un any, relacionats amb les diferents malalties i amb el tractament psicològic i pedagògic que han de donar als menors. A més, durant el seu primer any, aquests professionals van acompanyats d'un pallasso sènior.

El president de Sonrisa Médica ha destacat la importància de la visita de la Princesa, ja que, com a mínim, va servir perquè el director general de l'Hospital Son Dureta, Joan Serra, assegurés que li semblava "bé" que el mateix centre hospitalari fes una aportació econòmica anual per ajudar a aquesta entitat sense ànim de lucre.

"Conseguim un primer compromís i espero que es pugui estendre a la resta d'hospitals", ha remarcat, i alhora ha avançat que un altre dels objectius del Somriure mèdic és aconseguir ajudes econòmiques a través de les empreses, apel·lant als fons que destinen a la Responsabilitat Social Corporativa. En aquest sentit, ha subratllat que per aconseguir aquest objectiu, les institucions públiques poden "avalar" la "serietat i rigor" del treball d'aquesta organització.

TREBALL "MOLT EMOCIONAL"

D'altra banda, Vidal va revelar que la Princesa també es va interessar "moltíssim" pel treball que realitzen els pallassos en un entorn "tan difícil", com és l'hospitalari. Així, dos d'ells li han explicat que es tracta d'un treball "molt emocional", la qual cosa els reporta una "gran alegria" quan veuen que els nens es recuperen, però, alhora, tot al contrari quan observen que un menor empitjora.

Per aquest motiu, ha indicat que els pallassos no només realitzen aquest treball als hospitals, sinó que es "oxigenen" fent actuacions en altres llocs en els quals no hi ha malalts, amb la finalitat de "recobrar forces" i tornar al centre hospitalari amb l'alegria suficient per fer riure als nens i a les seves famílies.

Finalment, el president de Sonrisa Médica va recalcar que la seva organització rep peticions d'altres llocs en els quals també hi ha nens, perquè acudeixin pallassos a actuar, com reformatoris, orfenats i la presó de dones. A més, ha afegit que la metodologia que fan servir els pallassos també és aplicable a centres de persones grans, si bé ha recordat que, de moment, el Somriure Mèdic continuarà centrant la seva tasca als hospitals, amb l'objectiu de poder arribar a tots els de les illes.