Thomàs destaca "l'ambiciós" canvi organitzatiu que suposarà l'obertura de Son Espases

Actualizado: miércoles, 15 octubre 2008 20:30

El conseller considera que disposar d'unes instal·lacions "substancialment millors" ha d'ajudar a introduir canvis organitzatius "de gran envergadura"

PALMA DE MALLORCA, 15 d'octubre (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, va destacar avui "l'ambiciós" procés de anvi organitzatiu que suposarà l'obertura de l'hospital de Son Espases, que anirà en paral·lel al projecte arquitectònic i d'implantació de noves tecnologies, segons va manifestar durant la seva intervenció com ponent en la jornada organitzada per les fundacions Alternatives i Agbar sobre el 'Sistema Nacional de Salut 2008: nova etapa, nous reptes', celebrada a Madrid.

En aquest context, Thomàs va considerar que disposar d'unes instal·lacions "substancialment millors" ha d'ajudar a introduir canvis organitzatius "de gran envergadura" en els processos assistencials i en els serveis generals, especialment en organitzacions amb una història llarga i amb costums consolidades que "no són totes eficients ni orientades a les expectatives dels pacients".

En concret, la ponència del titular de Salut es va centrar en les fórmules de col·laboració entre el sector públic i el privat i, especialment, en el model de concessió administrativa o PFI, que és el que s'està utilitzant per a la construcció i explotació dels serveis no clínics de Son Espases.

En aquest sentit, Thomàs va expressar el seu rebuig a qualsevol indici de privatització de la sanitat, perquè "sotmesa a un mercat d'assegurances i de proveïdors orientats a la lliure competència i lucre econòmic, és un model ineficient i inequitatiu". El conseller va ressaltar la fortalesa del model sanitari amb finançament majoritàriament pública, amb cobertura universal i amb un ampli ventall de prestacions.

Tal com va recordar, a Balears la sanitat es basa en quatre eixos: els ciutadans; els professionals; la tecnologia al servei de la gestió i de la relació clínica, i l'establiment de ponts de col·laboració amb el sector privat.

Precisament, l'experiència que compten les Illes amb el PFI ha obert un procés de reflexió permanent sobre les línies de millora per a futurs projectes i, sobretot, per reforçar les garanties que el control públic dels serveis que ofereix la companyia concessionària sigui l'adequat, segons va agregar Thomàs.

El conseller de Salut i Consum va indicar que, dins el camp de la sanitat, a Balears la col·laboració entre el sector públic i el privat té una llarga tradició des del punt de vista de la complementarietat en l'assistència sanitària, tot i que els últims anys s'han obert noves vies de relació, com en la construcció d'infraestructures.

En concret, Thomàs va pronunciar dos exemples, com el sistema del conveni amb entitats financeres per al finançament de nous centres de salut, basat en la cessió dels drets de crèdit però que no influeix en la gestió i, en segon lloc, el model PFI per al nou hospital de Son Espases.

D'altra banda, va explicar, per a l'equipament de Son Espases s'estan estudiant igualment fórmules d'adquisició que suposaran una "important" col·laboració entre el sector públic i privat. Sobre aquesta qüestió, va destacar que els avantatges d'aquesta fórmula radiquen que no computa deute per a l'administració; permet una construcció més ràpida de les infraestructures; afegeix valor al sistema sanitari a través d'una gestió dels serveis no clínics que garanteix a cada moment uns alts nivells de qualitat i d'eficiència i, en els actuals moments de dificultats econòmiques, permet emprendre obra pública, generar llocs de treball i afavorir el desenvolupament de les empreses privades.

MÀXIM CONSENSO ENTRE PARTITS

Thomàs va explicar alhora el risc que suposa el condicionament a molt llarg termini de les inversions sanitàries i va advocar per arribar al màxim consens entre les forces polítiques per desenvolupar aquests tipus de projectes. "No hem d'oblidar que els beneficis a curt termini d'aquestes infraestructures també impliquen una hipoteca a 30 anys que condiciona les futures decisions en matèria de prioritats, és a dir, el que deurà deixar-se de fer tant en sanitat com en altres àmbits a l'haver d'assumir els costos de la factura anual del nou hospital", va afirmar durant la seva intervenció.

Al mateix temps, el conseller va explicar els elements diferencials del PFI de l'hospital de Son Espases en relació amb projectes similars que desenvolupen altres comunitats autònomes, entre els quals va destacar la translació dels costos energètics a la concessionària; la dotació i reposició de mobiliari i equipament bàsic; l'equipament mèdic i l'instrumental.

Així, recula fora de la concessió aquells aspectes sobre els quals l'administració vol mantenir el control per raons de planificació estratègica, com l'alta tecnologia o els sistemes d'informació sanitària, a més de la gestió dels serveis clínics i assistencials.

Thomàs es va referir a l'evolució del model PFI, segons un document elaborat fa poc per la UE, que obre la via a la participació minoritària de l'administració en el capital de l'empresa concessionària, una opció que "suposa un espai interessant per explorar", ja que pot ajudar a incrementar el control públic de la gestió realitzada per aquestes companyies.