El TSJIB donarà a conèixer demà si dicta presó preventiva per a [Vicens] per la seva imputació en el cas Son Oms

Actualizado: lunes, 10 noviembre 2008 19:54

El diputat podria ser condemnat fins a amb 19 anys de presó pels quatre delictes que se li imputen

PALMA DE MALLORCA, 10 de novembre (EUROPA PRESS)

El jutge instructor del cas Son Oms en el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), Antonio Federico Capó, donarà a conèixer demà, a partir de les 12.00 hores, la interlocutòria en el qual resol si dicta presó preventiva per a l'exdiputat de UM Bartomeu Vicens, principal imputat en el cas de presumpta corrupció ordida en els noranta entorn de l'explotació del polígon palmesà.

En concret, la Fiscalia Anticorrupció reclama presó preventiva sense fiança per a l'ara parlamentari del Grup Mixt o, com a alternativa, presó defugible sota fiança de 800.000 euros. Mentrestant, des de la defensa sol·liciten llibertat per a Vicens davant de la falta d'indicis de la seva implicació en el cas Son Oms, i al·leguen a més que no concorren motius perquè hi hagi risc de fuga.

En aquest sentit, durant la vista de presó celebrada divendres passat en el TSJIB i on les parts van argumentar els motius de la seva petició, el fiscal Joan Carrau va defensar la necessitat de dictar presó preventiva per al diputat per risc que pugui abandonar davant de la gravetat de les penes dels delictes que se li imputen -falsificació de document mercantil, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i estafa continuada-, que podria suposar una pena de fins a 19 anys de presó.

Tot i això, els advocats de Vicens, Eduardo Valdivia i Jaime Campaner, van asseverar en la visteta que no seria "vàlid" aparellar aquest risc a la pena que pugui pesar sobre l'imputat, i alhora van al·legar que tampoc hauria cap possibilitat de fuga a causa de l'"indubtable" arrelament personal i laboral de Vicens a Mallorca, després de lamentar que per al fiscal, que "té els ulls embenats, sí que existeix aquest risc".

"El que defensem és que no hi pot haver presó de cap de les maneres, ni amb ni sense fiança", van emfatitzar. Malgrat aquests arguments, el Ministeri públic sí creu que el diputat té els mitjans econòmics suficients per abandonar l'illa.

D'altra banda, Vicens deurà absentar-se del ple del Parlament que se celebra demà per coincidir amb l'acte que es donarà a conèixer la pena i en què obligatòriament haurà de ser present perquè el jutge li notifiqui la seva decisió. D'aquesta manera, tant el PP, que té 29 diputats, com les altres formacions que donen suport al Govern -que sumen 30 parlamentaris- presentaran a la sessió el mateix nombre d'integrants, el que podria afectar a les votacions que es tinguin lloc.

EL PP NO APLICARÀ LA CORTESIA PARLAMENTÀRIA

En aquest context, des del PP han negat rotundament que vagin a aplicar la cortesia parlamentària a la sessió plenària de dimarts, que implicaria que un dels diputats populars s'abstingués en les votacions per respecte a l'absència d'un altre parlamentari. En aquest sentit, van asseverar que aquesta conducta únicament l'exerceixen en el cas que el diputat en qüestió no estigués present amb motiu d'un viatge oficial o per malaltia.

Així, van manifestar que, en aquest cas, es tracta d'una persona "investigada per la justícia i no som tontos". "Només faltaria que ens baixéssim els pantalons, amb la canya que des de les altres formacions ens han donat en matèria de corrupció", van agregar en la mateixa línia els populars, els qui van manifestar que "deu aplicar-se la mateixa medicina en tots els casos".

Va ser el passat 27 d'octubre quan la Sala civil i Penal del TSJIB es va declarar competent per instruir el cas Son Oms, causa procedent del jutjat d'instrucció número 2 de Palma, degut a la condició d'aforat de Vicens. Cal destacar que es tracta de la primera vegada en la història de la comunitat balear que un jutge ordinari a Balears demana l'adopció d'una mesura cautelar al TSJIB per a un aforat, com és el cas de Vicens per ser diputat al Parlament.

En aquest sentit, l'article 44 de l'Estatut d'Autonomia assenyala que la inculpació, presó, processament i judici d'un diputat parlamentari correspondrà al TSJIB. Per tant, els jutges d'instrucció poden iniciar la investigació però mai dictar presó per a un aforat.