Unes 1.400 empreses demanen des d'agost ser inscrites en el Registre d'Empreses Acreditades del sector de la construcció

Actualizado: jueves, 23 octubre 2008 20:46

PALMA DE MALLORCA, 23 d'octubre (EUROPA PRESS)

Un total de 1.369 empreses han sol·licitat des del mes d'agost passat ser inscrites en el Registre d'Empreses Acreditades del sector de la construcció, que certifica que compleixen amb els requisits mínims en riscos laborals i és obligatori des d'aquest estiu.

Així, de les 1.369 sol·licituds, 485 han estat acceptades i en 532 s'han trobat incidències solucionables, mentre que 222 han estat denegades, 83 estan pendents de resolució i 12 empreses han desistit.

Aquestes dades han estat facilitats durant la Jornada sobre el Nou Marc Normativo de la Subcontratación en el Sector de la Construcció que va inaugurar avui la gerent de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Isabel Guitart, i la directora general de Salut Laboral, Paula Liñán.

El Reial decret 1109/2007, de 24 d'agost, pel que es desenvolupa la Llei 32/2006, reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció, estableix l'obligació de les empreses que pretenguin ser contractades o subcontractades per a tasques en una obra de construcció d'estar inscrites en el Registre d'Empreses Acreditades dependents de les Comunitats Autònomes; regula el règim de funcionament dels esmentats Registres i desenvolupa tot el relatiu al funcionament del Llibre de la subcontractació, entre d'altres qüestions. A través del Decret 84/2008, en vigor des del passat dia 1 d'agost, es va crear el Registre d'Empreses Acreditades dels Illes Balears.

Així, Liñán va recordar que "si bé el termini per inscriure's va acabar el 26 d'agost, és evident que no era viable que en un mes fora possible que les empreses es registressin, de manera que no hi ha hagut problema a seguir rebent sol·licituds".

Sobre els efectes del registre en el sector i la incidència en la sinistralitat laboral, la directora general de Salut Laboral va assegurar que "tot i que és d'hora per saber si és positiva aquesta norma, doncs a més ens trobem d'aquí a uns mesos d'escassa activitat, sí que podem dir que aquest registre afavoreix a les empreses que sí utilitzen mesures preventives i depurarà el sector".

En la jornada, els ponents han donat a conèixer als afectats els tràmits administratius concrets que han de fer, requisits i procediments i s'ha efectuat una anàlisi i balanç de l'aplicació pràctica del marc normatiu de subcontractació en construcció des de la seva entrada en vigor. De fet, el nou marc normatiu comporta canvis importants i genera múltiples qüestions i debats entre els empresaris i professionals del sector.

A través de la sessió, també s'han abordat en profunditat totes les qüestions d'interès per a les empreses de la mà de diversos experts en la matèria, com Javier Sola, advocat del bufet Cuatrecasas, Francisco José Forteza, Cap de Secció II - Construcció de la Direcció General de Salut Laboral (Conselleria de Treball i Formació), i Alejandro Nilo, de la Inspecció de Treball i S.S.