Agro.- Jordi Cruz (ABaC) obre a Barcelona un local per crear tapes i servir clàssiques "dignes"

El Cocinero Catalán Jordi Cruz
EUROPA PRESS
Actualizado: sábado, 9 junio 2012 19:42

BARCELONA, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

El jove cuiner català Jordi Cruz obrirà en l'última setmana de juny el local 10's / Ten's, un restaurant de tapes al barri barceloní del Born on posarà sobre la taula la seva creativitat però cabran també els clàssics.

La carta serà majoritàriament fixa però estarà sempre oberta, com ja fa Cruz al restaurant barceloní ABaC, on té dues estrelles de la Guia Michelin --que se sumen a la que va guanyar a l'Estany Clar de Cercs i la de L'Angle de Món Sant Benet, a Barcelona--.

Per això, cada setmana podrà haver-hi entre la vintena de tapes "dos o tres novetats", que seran noves receptes o algunes que hagi creat en altres cuines, com a l'ABaC, on segueix sent el xef, ha explicat en una trobada amb la premsa.

"No hi haurà cap tipus de límit. Molta creativitat, però en un local de tapes hi ha d'haver braves, i que siguin dignes", defensa.

Entre la creativitat hi ha una ostra de Marennes-Oléron amb neu de poma verda i agrella; foie gras amb figues, engrunes dolces i salades amb gelat de pebre Sechwan; i aletes de pollastre desossades amb escamarlanets, all, julivert i pell de taronja.

Els clàssics: pop cuit, però amb fum de faig; calamars a l'andalusa, però amb un allioli de citronela; patates braves amb allioli espumós i sofregit picant; peixet fregit amb pols de picada; una selecció de formatges, i pernil ibèric pur de gla, que són el que són.

El cap de cuina és l'argentí Fernando Silva, format a l'Uruguai, i des del 2002 a Espanya: des del 2002 a Madrid (2002), des del 2007 a Barcelona, on va coincidir amb Cruz a l'ABaC.

Ten's ocupa precisament el local del carrer Rec on va néixer l'ABaC, que el 2008 es va traslladar al principi de l'avinguda Tibidabo, on és també un hotel: allà va arribar Cruz el 2010.

SEGON LLIBRE DE CRUZ

"Amb nou anys sabia que seria cuiner", ha explicat Jordi Cruz (Manresa, Barcelona, 1978), que va començar a treballar als 14 a l'Estany Clar, on va complir 26 anys com el segon cuiner més jove del món a rebre una estrella Michelin (2004).

Ha publicat un llibre per ensenyar el que va aprendre en aquest restaurant ('Cuina amb lògica: tècnica i conceptes a la cuina de l'Estany Clar'), i ara escriu el segon.