19 de julio de 2019
 • Jueves, 18 de Julio
 • 23 de mayo de 2014

  CiU i ERC eviten el 'cos a cos' en un debat televisiu sense al·lusions a l'atac a Montoro

  CiU i ERC eviten el 'cos a cos' en un debat televisiu sense al·lusions a l'atac a Montoro
  EUROPA PRESS

  BARCELONA, 23 May. (EUROPA PRESS) -

  CiU i ERC --els dos partits que es disputaran diumenge la victòria de les europees a Catalunya segons les enquestes-- han evitat el 'cos a cos' en el debat de candidats de TV3, i han optat per oferir les seves propostes sense entrar en crítiques creuades.

  Després d'uns últims dies de campanya marcats per retrets mutus, nacionalistes i republicans han apartat les seves picabaralles, han mostrat plena sintonia en la 'full de ruta' sobiranista i han deixat a una banda la política de retallades que han aplicat amb l'últim pressupost català aprovat.

  El candidat d'ERC, Josep Maria Terricabras, s'ha permès fins i tot desitjar un bon resultat a les eleccions de diumenge a CiU i ICV-EUiA, argumentant que totes les forces que avalen la consulta han d'aconseguir molts vots per reforçar-la.

  Així, han quedat enrere polèmiques de campanya com la del vídeo d'ERC caricaturitzant al líder de CiU a Madrid Josep Antoni Duran --que va enfadar als nacionalistes--, o la del president Artur Mas exigint als republicans tenir "dos dits de front" al fer segons quines crítiques en campanya.

  L'únic matís sobre la consulta que han demostrat és que, mentre Tremosa ha demanat un aval a CiU per reforçar al president Mas perquè és qui lidera el procés, Terricabras ha censurat que es vulgui "patrimonialitzar" la consulta dient que, si li va malament a Mas, es debiliten les opcions de votar el 9 de novembre.

  El candidat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, també s'ha mostrat partidari de defensar la consulta a nivell europeu, però ha marcat distàncies amb CiU afirmant que desitja un mal resultat de la federació en aquest comicis "perquè la gent ha de castigar a un Govern que està retallant la vida".

  GRANS FAMÍLIES EUROPEES

  Els candidats de PP, PSC i UPYD han mantingut el seu rebuig a la consulta tal i com l'han pactat CiU, ERC i ICV-EUiA: el socialista Javi López insisteix que és una qüestió sobretot interna que han de dirimir Mas i Rajoy; i el popular Santi Fisas i Teresa Giménez Barbat (UPyD) l'han rebutjat de ple.

  PP i PSOE han centrat la seva estratègia a reivindicar que formen part de les dues grans famílies europees --la popular i la socialista--, pel que representen les dues grans visions que hi ha a sobre de la taula i, per tant, el veritable vot útil en els comicis.

  Urtasun ha negat aquesta tesi, assegurant que socialistes i populars ja tenen un pacte 'cuinat' després del 25 de maig i que com representen d'únic és el mateix: l'Europa que avala que sigui la Troica i no el Parlament Europeu qui prengui les principals decisions.

  En el primer debat de TV3 que participa UPyD --fruit de l'eurodiputat que han aconseguit en les últimes europees--, Teresa Giménez Barbat ha carregat contra els nacionalismes "profundament reaccionaris" que amenacen la unitat d'Europa, i ha acusat a PP i PSC d'apuntalar aquests nacionalismes.

  Malgrat que l'atac sofert dimecres contra el cotxe del ministre Cristóbal Montoro ha protagonitzat la campanya durant tota la jornada, en el debat entre els sis candidats no s'ha fet cap al·lusió als fets a Vilanova i la Geltrú (Barcelona), ni a si existeix un clima de crispació política a Catalunya.

  POQUES PICABARALLES

  La poca tensió que els comicis europeus susciten entre la societat --totes les enquestes apunten a una baixa participació-- s'ha traslladat al debat, en què, malgrat les discrepàncies sobre com encarar el procés sobiranista a Europa o les receptes per sortir de la crisi, han escassejat els enfrontaments directes entre uns i altres candidats i ha predominat el 'fair play', tot i que ha estat un debat viu en rèpliques i contrarèpliques.

  Així, i més enllà de petites discussions per remarcar aquells espais amb vot fronterer entre CiU-ERC, entre ERC-ICV-EUiA, entre PSC i ICV-EUiA, entre CiU-PP i entre PP-UPYD, no hi ha hagut discussions dures, i el moment més tens l'ha protagonitzat Fisas quan, discutint amb Tremosa sobre el Corredor Mediterràni, li ha dit al nacionalista un sonor "Que no t'assabentes!".