Intentan recuperar a tradición de curtir olivas en Ourense con aromas como o do chourizo de casa

Actualizado: domingo, 22 febrero 2009 13:48

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 22 Feb. (EUROPA PRESS) -

Un profesor de cociña está a intentar recuperar a tradición perdida de elaborar olivas curtidas procedentes de oliveiras ourensanos, coa particularidade de que, tras o proceso de salmoira, se lle engaden aromas como o do chourizo caseiro ou especias como o pemento e o ourego.

Segundo explicou a Europa Press Martín Alvarez, que imparte clases no I.E.S. de Vilamarín, "trátase dun proxecto experimental, gastronómicamente moi interesante,", e que nuns meses se saberá se ten viabilidade" para ser explotado de xeito industrial.

Martín Alvarez recordou que a abundancia de oliveiras en toda a provincia de Ourense e no sur da de Lugo é moi grande moitos frutifican cara aos meses de outubro e novembro "con olivas de moi bo tamaño que non son aproveitadas nin na elaboración de aceite nin curtidas para tomar como aperitivo".

Este experto culinario subliñou que a calidade das olivas recollida é "boa" e resaltou igualmente que "o proceso de tratamento é totalmente natural e artesanal", alternativo aos que empregan eslamiada cáustica na elaboración deste produto para aperitivo convencional.

Alvarez decidiu o pasado outono probar este método de transformación, recolectar olivas de distintas árbores en diversos puntos da provincia, principalmente dunha oliveira no barrio do Couto, na cidade de Ourense, nunha cantidade global de 10 quilos.

AROMAS

Así, someteu a oliva a un proceso de curtido en salmoira durante varios meses e, cando xa era apta como bocado, a aromatizou con diferentes aliños, como o limón, o mel, o chourizo de casa, o allo, o pemento, o ourego e o tomiño. "O que máis éxito tivo na cata realizada foi o de chourizo caseiro", apuntou o profesor.

Neste momento están a elaborar un estudio, as conclusións da cal prevé ter en xuño, para comprobar que este método tradicional, "pode ser viable e rendible". Tras unha análise das súas debilidades, ameazas, fortalezas e oportunidades, a intención é presentalo ante institucións como a Consellería de Medio Rural e a Deputación Provincial de Ourense.

Martín Alvarez insistiu en que o seu obxectivo é "sacar partido de algo que está aí e que estaba abandonado", pois "ás veces se pensa que hai que inventar e existen potencialidades ao alcance da man que non se aproveitan", concluíu.