Medio Rural investiga como revalorizar a carne de vaca frisona cunha dieta de alto contido enerxético

Actualizado: sábado, 13 septiembre 2008 18:34

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -

A Consellería de Medio Rural leva a cabo unha investigación para aumentar a calidade e a produción da carne de vaca frisoa a partir dunha etapa de cebado previa ao sacrificio da res baseada nunha dieta con alto contido enerxético.

Segundo informou hoxe o departamento autonómico, a carne desta raza "é pouco valorada no mercado", pero "cun acabado axeitado poderíase revalorizar o prezo da canle", o que suporía un aumento das rendas dos gandeiros e na calidade final do produto", segundo explicou o director xeral de Investigación, Gonzalo Flores.

A investigación, elaborada polo Centro Tecnolóxico da Carne e a Calidade Alimentaria (CTC) en colaboración co Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM), ambos os dous dependentes de Medio Rural, e coa empresa cocarga, experimentará con diferentes axudas de custo.

Os investigadores explicaron que na actualidade se desbotan 97.000 vacas produtoras de leite ao ano, dos cales o 50 por cento poderían ser aproveitadas para o cebo. De feito, aumentando en 30 quilos o peso da canle, "a produción de carne en Galicia incrementaríase nunhas 1.500 toneladas".

SEMENTES OLEAXINOSAS

En concreto, empregaranse axudas de custo enriquecidas en sementes oleaxinosas, co fin de alcanzar un produto con alto contido en ácido linoleico conxugado (CLA), elemento que axuda a diminuír as graxas corporais nos humanos, segundo explicou o investigador do CTC José Manuel Lorenzo.

Por outra banda, pretenden que o lombo adquira a calidade suficiente para ser comercializado e para o seu consumo fresco como 'chuletón de boi', xa que, segundo explicou a investigadora do CIAM Teresa Moreno, a pesar "do uso xeneralizado" desta etiqueta no mercado, "a grande maioría" da carne que se comercializa é de vaca e non de boi.

SEGUNDA FASE

Na segunda fase do proxecto, que rematará en 2010, os investigadores pretenden "incrementar" a presenza de CLA na carne e en concreto "aumentar a calidade nutricional das hamburguesas". Para iso, compararanse os resultados alcanzados a partir de tres axudas de custo diferentes, dous con sementes oleaxinosas e outra "máis convencional".

Ademais, o equipo traballará na revalorización doutra peza da canle, o cuarto traseiro, mediante o estudio dun produto de alto valor engadido, como é a cecina, moi apreciado no ámbito estatal, pero de "escasa tradición" en Galicia.