Unha empresa inicia a venda dun xarope para nenos a base de fungos ecolóxicos contra gripes e catarros

Actualizado: domingo, 4 octubre 2009 15:03

Está composto a partir de 'reishi', de procedencia oriental e que se utiliza como complemento da dieta en casos de cansazo e insomnio

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 4 Oct. (EUROPA PRESS) -

A empresa pontevedresa Hifas da Terra iniciou a comercialización dun xarope a base de extracto puro de fungos destinado a nenos coa finalidade de potenciar o seu sistema inmunolóxico contra gripes, catarros e posibles contaxios nos centros escolares.

Segundo explicou a Europa Press o seu xerente, a bióloga Catalina Fernández de Ana, o produto constitúe un complemento nutricional que axuda aos mozos de entre 3 e 14 anos "a estar fortes fronte a catarros invernais" e contribúe, así mesmo, a evitar "posibles contaxios en colexios".

'Dr. Rei', como se denomina, está composto a partir do fungo 'reishi', de procedencia oriental e que se utiliza como vía complementaria na dieta. En concreto, a especialista en micoterapia --área que estuda o emprego de certo tipo de fungos con fins terapéuticos-- indicou que se usa "con frecuencia" en casos de cansazo e insomnio.

A súa elaboración foi "moi coidadosa", resaltou, co propósito de conseguir un sabor axeitado e evitar que "as nais tivesen que pelexarse cos seus fillos para que o tomen".

"É moi rico", subliñou a bióloga, e engadiu que un dos seus ingredientes, a sucralosa, é o derivado do azucre que recomenda a Organización Mundial da Saúde (OMS) para persoas con diabete, "polo que o poden tomar todos os nenos".

Por todo iso, asegurou que "os resultados son moi bos" e nas súas instalacións en Boiro (Pontevedra) están a recibir "moita demanda". Así, descartou que teña "ningún efecto secundario" xa que equivale a un alimento, "coma se tomases un grande prato de cogomelos".

"NON É UN CONTO CHINÉS"

Fernández de Ana relatou, en declaracións a Europa Press, que para a súa preparación realizaron, en primeiro lugar, unha busca bibliográfica e un estudio do mercado occidental --europeo e norteamericano, especialmente--. Ao termo, constataron que o "interese terapéutico" do 'reishi' "non é un conto chinés", recalcou.

A continuación, a compañía biotecnológica, que naceu en 1999 dun grupo de traballos da Universidade de Santiago de Compostela (USC), decidiuse a "mellorar o produto existente", incidiu, para o que incorporou concentracións do fungo maiores coa finalidade de que a ingesta diaria sexa menor.

"Traballamos con moitos médicos do IMI de Italia --International Mycotherapy Institute--", instituto que conta cunha base científica de 800 persoas e unha "grande" dotación en materia de hospitais.

Así, apuntou que a súa compañía "sempre está testando" produtos e a miúdo aparecen "novas formulacións" tras a prospección de necesidades do mercado.

"UNHA BÓLA DE NEVE"

En resposta ás posibles críticas á micoterapia, a especialista replicou que "todo depende de é o que estás a tomar, que con que o tomas e quen o produciu". "En toda industria hai empresas serias, pouco serias e horribles. Trátase de seriedade", apostilou.

Ao respecto, viu que "fai falta coñecemento", aínda que, en xeral, o consumo de cogomelos con fins terapéuticos "se recibe ben" no noso ámbito. "Só necesita que a le da oportunidade de probalo unha vez", sinalou, xa que "se alguén o proba, se atopa tan ben que é como unha bóla de neve".

Deste modo, referiuse ao "boca a boca" para argumentar a expansión do seu uso, un tratamento diario que ten un custo económico aproximado de 20 euros ao mes. "Como catro cervexas", chanceou.

Á marxe do seu último produto, 'Dr.Rei', Hifas da Terra ten un abano amplo de cápsulas de extractos puros de fungos, industria que ten as súas raíces na cociña tradicional oriental.

PRODUCIÓN ECOLÓXICA

Entre os seus produtos, a xerente, á fronte dun equipo de 12 persoas, citou as cápsulas vexetais de 'shitake', 'melena de león' e 'reishi'. Todas elas son de elaboración ecolóxica, pero cada unha ten uns obxectivos determinados.

O 'shitake', por exemplo, emprégase como coadxuvante nas terapias convencionais para xente con problemas de colesterol, xa que axuda a diminuír os niveis en sangue.

Pola súa banda, o fungo denominado 'melena de león' diminúe as complicacións dixestivas en casos de gastrite, dificultade na dixestión e úlceras, ao contribuír a recuperar os equilibrios celulares do intestino.

A produción ecolóxica é "moi importante" no cultivo dos fungos, resaltou a experta, xa que son elementos 'bio remediadores' do chan, o que significa que absorben metais pesados e toxinas do substrato no que se plantan os cogomelos.

Por iso, se o terreo está contaminado, "o que fai é limpalo", algo que se evita controlando os restos orgánicos que aboan os substratos nos que se desenvolve o cultivo.

Este extremo lévaos a asegurarse que os animais dos que proveñen os abonos non estean vacinados e tomen pensos controlados, aínda que en moitas ocasións os cultivan directamente en madeira de carballo, ao aire libre.

CÁPSULA VEXETAL

En canto ás características do encapsulado --que subcontratar a outras compañías--, chamou a atención sobre as vantaxes da cápsula vexetal, que é "a máis cara que existe no mercado".

Ao respecto, apuntou que "o 90 por cento" son de xelatina e prodúcense a partir de pata de vaca, polo que exclúen do seu uso a vexetarianos. "Nós usamos a máis elaborada, a partir de celulosa,", destacou.

Este tipo de cápsula, que conta con certificado oficial, equivale "a un anaco da folla de leituga", grazas ao cal "non dá problemas dixestivos e é apta para celiacos e vexetarianos".

Hifas da Terra comercializa os seus produtos a países de varios continentes, como Marrocos, Francia, Italia, Portugal, Emiratos Árabes e Brasil. "Estamos a empezar con Latinoamérica e ao norte con Noruega, concluíu.