16 de junio de 2019
 • Sábado, 15 de Junio
 • 12 de juny de 2019

  Els preus a Balears pugen un 0,4% interanual al maig

  Els preus que més han pujat al maig a Balears són els dels hotels, cafès i restaurants

  Els preus a Balears pugen un 0,4% interanual al maig
  EUROPA PRESS

  PALMA DE MALLORCA, 12 Jun. (EUROPA PRESS) -

  L'Índex de Preus al Consum (IPC) de Balears ha pujat un 0,4% al maig respecte al mateix mes de l'any anterior, segons les dades difoses aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

  En relació a abril la taxa ha pujat un 0,3%. Des de principi d'any, l'IPC autonòmic ha pujat un 0,7%.

  En termes interanuals, els preus que més han pujat al maig a Balears són els dels hotels, cafès i restaurants (2,6%) i la medicina (1,2%) i vestit i calçat (1,2%). En canvi, han baixat els preus de l'oci i cultura (-1,2%) i el transport (-0,7%)

  En el que va d'any baixen els preus del vestit i calçat (-1,1%), habitatge (-3,1%) i oci i cultura (-1,6%). Els que més s'han encarit són els de el transport (4,2%).

  DADES NACIONALS

  A nivell nacional, l'IPC va pujar un 0,2% al maig en relació al mes anterior i va retallar set desenes la seva taxa interanual, fins al 0,8%, el seu nivell més baix des de gener de 2018.

  Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC de maig a la baixada dels preus de l'electricitat i dels paquets turístics i al fet que els carburants i alguns aliments, com les fruites, van pujar menys el mes passat del que ho van fer al maig de 2018.

  La taxa interanual de maig és la que fa número 33 de la taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 0,8% superiors als de fa un any. Amb la dada de maig, l'IPC interanual posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos i torna a baixar de l'1% per primera vegada des de principis de 2018.

  La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va retrocedir dues desenes al maig, fins al 0,7%, amb el que se situa una desena per sota de l'IPC general.

  En el cinquè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,9%, set desenes menys que a l'abril.

  Segons l'INE, entre els grups que van contribuir al maig a la moderació de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar més de dos punts la seva taxa anual, fins al -0,3%, pel menor cost de l'electricitat; transport, la taxa anual del qual va baixar gairebé 1,5 punts, fins a l'1,8%, pel comportament dels carburants i l'abaratiment del transport aeri de passatgers; oci i cultura, que va rebaixar 1,5 punts la seva taxa anual, fins l'-1,2%, pels paquets turístics, i els aliments, que van rebaixar tres desenes la seva taxa anual, fins al 0,5%, per les fruites i els llegums i hortalisses.

  PUJA UN 0,2% EN EL MES

  En termes mensuals, l'IPC va avançar un 0,2% al maig, enfront de l'increment del 0,9% que va experimentar al maig de 2018.

  Aquest repunt es deu principalment als augments de preus del vestit i el calçat (+2,4%) per la temporada primavera-estiu; del transport (+0,5%) per les gasolines, i dels aliments (+0,4%), per l'encariment de les fruites i, en menor mesura, de la carn, el peix i el marisc.

  Per contra, el grup d'oci i cultura va retallar els preus en el mes un 1,5% per l'abaratiment dels paquets turístics, i l'habitatge els va rebaixar en un 0,5% pel menor cort de l'electricitat.

  LES PATATES DISPAREN EL SEU PREU MÉS D'UN 14% EN UN ANY

  Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser les fruites fresques (+4,7%), el calçat de dona (+3,3%), les peces de vestir de dona (+3,2%) i la roba de nen i bebè (+2,8%).

  Per contra, els majors descensos mensuals es van registrar en els llegums i hortalisses fresques (-5,6%), transport públic interurbà (-2,2%) i calefacció, enllumenat i distribució d'aigua (-1,2%).

  En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els majors descensos de preus són els olis i grasses (-13,9%), les fruites fresques (-6%) i el transport públic interurbà (-4,6%).

  En el costat oposat, els majors ascensos de preus en l'últim any els experimenten les patates i els seus preparats (+14,5%), els llegums i hortalisses fresques (+4,8%) i el peix fresc i congelat (+3,2%).

  Contador

  Para leer más


  Lo más leído