Institucions científiques inicien l''Informe Mar Balear' per avaluar el seu estat i evolució

Roda de premsa de la presentació de la iniciativa 'Informi Mar Balear'.
Roda de premsa de la presentació de la iniciativa 'Informi Mar Balear'. - FUNDACIÓN MARILLES
Publicado: lunes, 21 octubre 2019 17:55

La iniciativa ha estat impulsada per la Fundació Marilles, que ha aportat 100.000 euros

PALMA DE MALLORCA, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -

Diferents institucions científiques i de l'administració autonmica, entre elles l'IEO, la UIB i el Govern, convocats per la Fundació Marilles, han donat a conixer aquest dilluns el projecte 'Informe Mar Balear' per avaluar l'estat ambiental d'aquest mar i veure com evoluciona al llarg del temps.

En una roda de premsa, en la qual han participat representants d'aquestes institucions, incloent el conseller de Medi ambient i Territori, Miquel Mir, han explicat que l'informe integra un llistat inicial de 102 indicadors --suggerits pels principals centres d'investigació de Balears-- i dades de l'administració pública per "garantir una slida base científica i l'aportació d'informació necessria per avanar cap a la seva elaboració".

En la seva intervenció, Mir ha assegurat que "la conservació del mar és una línia d'actuació estratgica per aquest Govern" i que aquesta iniciativa ser "un complement de gran valor" a les polítiques del Govern que s'han aplicat "en els últims anys" en aquest sector.

Tal com han indicat, a principis del 2020 es publicar un precursor de l''Informe Mar Balear' amb informació d'un centenar d'indicadors ecolgics i socioeconmics.

L'informe recopilar indicadors de diferents variables fisicoquímiques i ecolgiques dels principals ecosistemes marins del mar, així com indicadors de la dinmica poblacional d'espcies d'inters pesquer o ecolgic (ocells, plantes, algues i peixos).

A més, l'informe aportar informació sobre les platges, la qualitat de les aigües de bany, plstics i altres tipus de contaminació, l'impacte de les espcies invasores, indicadors del canvi climtic i altres pressions sobre la mar i els seus recursos derivades de l'activitat humana, com el turisme i la pesca.

La coordinació de la iniciativa és a crrec de la doctora Raquel Vaquer-Sunyer i la doctora Natalia Barrientos, de la Fundació Marilles. Fins avui la iniciativa reuneix Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), Institut Mediterrani d'Estudis Avanats (IMEDEA, CSIC- UIB), Sistema d'Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB), Universitat de les Illes Balears (UIB), Conselleria de Medi Ambient i Territori, Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), Consell Econmic i Social (CES), Fundación Biodiversidad, Fundació Marilles i Grupo Iberostar.

Per la seva banda, la Fundació Marilles ha aportat 100.000 euros per cobrir els costos de coordinació inicial de la iniciativa, així com de producció i divulgació de l'informe.