El Parlament rebutja que els afectats per la fallida de Thomas Cook recuperin l'IVA, però demana canvis normatius

Imatge de les oficines de la companyia de viajesThomas Cook a  Palma, hores després que l'empresa britnica anunciés la seva fallida i que varis dels seus vols anessin cancellats, a 23 de setembre de 2019.
Imatge de les oficines de la companyia de viajesThomas Cook a Palma, hores després que l'empresa britnica anunciés la seva fallida i que varis dels seus vols anessin cancellats, a 23 de setembre de 2019. - Isaac Buj - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 29 octubre 2019 17:44

   La Cmera demana avanar cap a un model aeroportuari de cogestió, on les institucions de Balears tinguin "poder de decisió"

   PALMA DE MALLORCA, 29 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts demanar a l'Estat que els empresaris afectats per la caiguda de Thomas Cook recuperin els imports de l'IVA de factures impagades, una quantitat que han de liquidar enfront d'Hisenda malgrat no haver cobrat, per sí que ha sollicitat que s'impulsin canvis normatius per evitar que aquestes situacions es produeixin en el futur.

   Es tracta de diversos punts d'una moció presentada per El PI, que abordava diferents aspectes de la política turística balear, i que ha incorporat algunes esmenes. Dels 14 punts originals, s'en han aprovat sis.

    Amb la redacció original de la proposta d'El PI, es demanava que l'Estat permetés als afectats ajornar l'ingrés de l'IVA sense penalitzacions, per s'ha modificat mitjanant una esmena de Cs, qui ha argumentat que a dia d'avui les empreses ja han d'haver realitzat les liquidacions. No obstant aix, el punt s'ha rebutjat amb 26 vots favorables (PI, PP, Cs i Vox) i 32 en contra (PSIB, MÉS, Podem i Mixt).

   Amb tot, el ple sí ha acordat demanar a l'Estat que instrumenti els canvis jurídics necessaris perqu les empreses europees afectades per fallides com aquesta no hagin d'ingressar l'IVA per factures impagades. Aquest punt ha rebut 54 vots a favor, un en contra i tres abstencions.

   El ple també ha recolzat un altre punt amb el qual insta el Govern a garantir la connectivitat aria i a avanar cap a un model aeroportuari de cogestió, on les institucions de Balears tinguin "poder de decisió". Tots els grups han votat a favor d'aquest apartat, excepte Vox.

   Així mateix, s'ha rebutjat el punt que demanava reduir l'impost turístic a la meitat i un altre que demanava no aprovar augments del gravamen i garantir que una part destacada del recaptat s'inverteixi a la zona turística que ha generat els recursos.

   Tampoc han prosperat els punts que demanaven canvis en la normativa d'habitatges turístics, plans de reconversió de zones turístiques i un pla plurianual d'inversions en depuració per combatre els abocaments; ni el que sollicitava modificar la llei turística per facilitar les reformes hoteleres.

   La Cmera sí que ha donat el vistiplau a instar el Govern a aprovar regulació "que permeti garantir l'activitat d'un turisme de creuers proporcionada i sostenible" i escalonar l'arribada de creuers per evitar saturació; a impulsar la diversificació del 'sol i platja'; i, per unanimitat, sollicitar mesures per al manteniment i recuperació de platges.

INTERVENCIONS DELS MITJANS

   El diputat d'El PI Josep Meli ha estat l'encarregat de defensar la moció. Durant la seva intervenció s'ha mostrat d'acord que els empresaris puguin recuperar les quantitats de l'IVA no pagades a conseqüncia de la fallida de Thomas Cook.

   Respecte a l'impost de turisme sostenible, ha subratllat que han donat suport a la seva implantació i manteniment, per que volen parlar de "proporcionalitat" perqu els sembla que amb les tarifes actuals el Govern s'ha "passat de frenada".

   Des de Cs, el portaveu, Marc Pérez-Ribas, ha recalcat que és necessari consolidar Balears com a destinació i incrementar el seu valor, "cercant l'excellncia" i amb "solucions innovadores".

   Per part del PP, la diputada Maria Antnia García ha avisat que Balears "requereix polítiques valentes" per reposicionarse com a destinació. Respecte als punts sobre l'IVA de factures impagades, ha criticat que "ni Francina Armengol ni Pedro Sánchez han tingut suficient sensibilitat" per adaptar aquesta mesura.

   Des d'Unides Podem, la diputada Antnia Martín ha lamentat que la proposta de El PI no inclogués punts relatius als treballadors del sector turístic; i s'ha oposat a modificar la regulació del lloguer vacacional.

   Per part de MÉS, el diputat Joan Mas ha coincidit que la situació generada amb l'IVA és "injusta", i ha reivindicat la cogestió aeroporturia assegurant que "el model centralista és insostenible".

   A aix li ha contestat el portaveu de Vox, Jorge Campos, dient que "el que és insostenible és l'actual sistema autonmic". En la seva intervenció, Campos també ha defensat la supressió de l'impost turístic perqu "encareix el producte turístic i minva la competitivitat".

    Finalment, la diputada del PSIB Pilar Sansó ha lamentat que El PI inclogués punts sobre l'impost turístic, dient que ho usen "com els convé".

Leer más acerca de: