29 de marzo de 2020
4 de febrer de 2019

Surt a licitació la prova pilot per a la recuperació d'aqüífers a Menorca

MENORCA, 4 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha informat aquest dilluns que el passat 31 de gener es va publicar la licitació del contracte per dur a terme una prova pilot de reutilització d'aigua regenerada per a la recuperació d'aqüífers sobreexplotats a Menorca, en el terme municipal de Sant Lluís, amb un pressupost de 488,89 euros, que anir a crrec de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Amb aquest contracte es podran determinar els parmetres d'operació de la infiltració, comprovar la millora ambiental que suposa la infiltració en l'mbit local i determinar la viabilitat econmica de l'actuació en altres llocs i altres escales.

La prova consisteix en la installació d'una planta pilot de tractament avanat i infiltració d'aigües regenerades per estudiar la infiltració com a possible mesura de recarrega d'aqüífers.

El contracte es divideix en quatre lots i té una durada de 20 mesos. S'installar una planta d'osmosis inversa amb capacitat de tractament d'entre 100 i 200 metres cúbics al dia i es faran dos pous d'infiltració i un mínim d'11 piezmetres de control a diferents distncies.

Es preveu la dotació amb equipament de control en totes les installacions i la realització d'un estudi d'alternatives d'operació de la recrrega per garantir la preservació de l'aqüífer abans de la prova pilot.

La prova d'infiltració tindr una durada d'un any. Com a resultat de la prova es comptar amb un model per avaluar els efectes de la infiltració sobre els nivells piezomtrics i la qualitat de l'aigua subterrnia a mitj i llarg termini, la simulació de diferents escenaris i la valoració dels seus costos.

S'ha escollit la depuradora de Sant Lluís per la qualitat de l'aigua depurada de la planta, tant per l'absncia d'activitat industrial potencialment contaminant de la zona com pels diferents graus de tractament disponibles a la mateixa installació.

La pressió humana a les illes i els diferents escenaris de creixement de població i de canvi climtic fan necessria la cerca de noves fonts de recursos, que permetin al mateix temps tancar el cicle de l'aigua.

Segons han explicat, inspirats en altres experincies de recarrega d'aqüífers amb aigua regenerada dutes a terme en altres pasos, com a Alemanya i a Califrnia, amb aquest contracte es vol estudiar el potencial de la reutilització d'aigües regenerades per la recarrega d'aqüífers.

Para leer más