El MuVIM condiciona 'La casa de les llums' de Titagües per a instal·lar una subseu

El MuVIM inicia la museografía de ?La Casa de les llums? de Titagües
DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Publicado: martes, 18 febrero 2020 10:47

VALNCIA, 18 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Museu Valenci de la Illustració i la Modernitat (MuVIM) ha iniciat el procés per a convertir 'La casa de les llums' de la localitat de Titagües en una subseu, mostra etnolgica de la comarca i homenatge a Simón de Rojas Clemente. En concret, amb les obres avanades, la institució cultural comena ja la museografia de 'La casa de les llums' de Titagües.

La diputada del MuVIM de la Diputació de Valncia, Glria Tello, acompanyada per l'alcalde de Titagües i diputat de Desenvolupament Rural, Ramiro Rivera, ha visitat les obres de rehabilitació de l'edifici que acollir aquest espai, informa la corporació provincial.

Les obres, amb una inversió global de 160.000 euros finanada amb fons FEDER i les subvencions de la Diputació i l'Ajuntament, finalitzaran abans de l'estiu, per la qual cosa s'inicia ja la museografia, que inclour exposicions temporals del MuVIM, una sala d'Etnologia i una exposició dedicada a Simón de Rojas Clemente.

Per a Glria Tello, "arriba el moment de poder contribuir a fer que Titagües tinga un atractiu cultural més, no només per a la comarca dels Serrans, sinó amb l'aspiració que la gent es desplace per a conéixer els pobles d'interior".

En aquest sentit, Ramiro Rivera explica que "el projecte s'inclou dins de Titagües, paisatge illustrat' per a posar en valor el patrimoni de la localitat i 'La casa de les llums', que es convertir en el centre de recepció del projecte, a més de ser generador d'ocupació".

REHABILITACIÓ "RESPECTUOSA"

Les obres de rehabilitació han respectat les formes constructives tradicionals i la seua evolució, des de la seua construcció el 1755.

La casa va ser, entre altres usos, caserna de la República durant la Guerra Civil, teatre, bar, cereria i vivenda, amb ampliacions i remodelacions amb diferents formes constructives que podran veure's com un atractiu més de la sala d'Etnologia, que ocupar la tercera planta.

La segona planta estar dedicada a Simón de Rojas Clemente, que segons explica el director del MuVIM, Rafael Company, és "un personatge del qui hi ha un dficit de coneixement; un illustrat aperturista entre els segles XVIII i XIX que a més era un enamorat del medi natural i que amb el projecte es consolidar en la memria collectiva".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià