Sanitat xifra en 19 els intoxicats en el restaurant tancat després de la mort d'una clienta, inclosa la morta

Riff
EUROPA PRESS
Publicado: miércoles, 20 febrero 2019 18:06

VALNCIA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Sanitat ha xifrat aquest dimecres, segons l'últim balan d'Epidemiologia, en un total de 19 els comensals intoxicats després d'haver menjat en el restaurant El Riff de Valncia, investigat per la mort d'una clienta, un nombre que inclou la difunta, de 46 anys, el seu marit i el seu fill de 12.

Segons eixe balan del servici d'Epidemiologia, Vigilncia de la Salut i Sanitat Ambiental, des d'aquest departament s'est enquestant les persones que han menjat en el restaurant els tres dies previs al dissabte.

Fins al moment, són 49 els enquestats, 19 dels quals es confirmen com a casos, d'acord amb la Conselleria. Tots ells refereixen menjar en el local entre els dies 13 i 16 de febrer i presenten una clínica coincident amb diarrea i vmits d'aproximadament 24 hores d'evolució.

La simptomatologia és lleu i amb bona evolució, encara que la morta va morir en la matinada del dissabte al diumenge en el seu domicili. Així mateix, Sanitat ha iniciat l'estudi dels treballadors del local.

Sanitat ha gestionat amb l'Institut de Medicina Legal la remissió de les mostres d'aliments a l'Institut Nacional de Toxicologia per a la seua anlisi, segons aquest departament. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha recalcat que cal esperar l'informe d'aquest Institut per a saber si hi ha una relació directa entre "el fatal desenlla i els productes que es van servir eixe dia".

Barceló ha explicat que s'est investigant si hi ha una coincidncia en el menú que van ingerir i ha recalcat que encara no es pot determinar que els bolets múrgoles siguen el focus de la infecció.

A més, ha apellat a la "prudncia" i ha instat a esperar a que l'autpsia que se li est practicant a la dona determine si la causa directa de la mort va ser la ingesta d'un aliment, o li va provocar un estat que li va portar a aquest fatal desenlla i si tenia alguna patologia prvia.

Barceló ha explicat que els tcnics de Salut Pública van passar un qüestionari a persones que van menjar en aquest conegut restaurant de Valncia, que compta amb una estrela Michelin, els tres dies previs al dissabte per a determinar si han tingut alguna intoxicació i que s'est investigant si van prendre el mateix menú.

Dels treballadors del restaurant, de moment, dos d'ells han indicat als inspectors que no han mostrat cap incidncia i falta per entrevistar a altres set.

TANCAT FINS A ACABAR LA INVESTIGACIÓ

Barceló ha apuntat que el restaurant haur de romandre tancat fins que concloga la investigació, una mesura que ja va adoptar aquest dimarts el propi local, per a facilitar així mateix als tcnics de Salut Pública la presa de mostres i realitzar la inspecció del local com estableix el protocol.

Preguntada per la possibilitat que puga presentar denúncia la prpia Conselleria de Sanitat o els parents, ha considerat que en aquests moments "cal pensar en la família i fins que no se spia la causa és molt difícil determinar qual va a ser el context judicial", en cas que es judicialitze. Sobre aquest tema, ha recalcat que des de Sanitat "no poden fer més del que s'est fent des de Salut Pública".

El brot de toxiinfecció alimentria es va declarar diumenge passat, 17 de febrer, amb tres casos d'una mateixa família a Valncia. Els malalts van presentar símptomes --vmits i diarrea-- el dia 16 de febrer, dissabte. Dos d'ells, pare i fill --aquest últim un menor de 12 anys--, van evolucionar bé i es van recuperar. No obstant a, el tercer cas, una dona de 46 anys, amb vmits profusos, va morir en la matinada del dissabte al diumenge en el seu domicili.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià